Lyssna

Våra talare

Här presenterar vi de medverkande under Biblioteksdagarna 2018. För detaljerat program, besök vår programsida.

Foto: Christian Gustavsson

Cecilia Garme

Cecilia Garme är politisk journalist och erfaren moderator specialiserad på utbildningsfrågor och arbetsmarknad. Hon har även en bakgrund inom akademin och är fil dr i statskunskap.

Magdalena Andersson

Finansminister Magdalena Andersson är civilekonom och har tidigare bland annat varit statssekreterare, överdirektör på Skatteverket och forskarstuderande vid Handelshögskolan.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Vickery Bowles

Vickery Bowles är City Librarian vid Toronto Public Library (TPL), ett bibliotek med 100 filialer som tillsammans servar 2,8 miljoner människor. Just nu arbetar hon med TPLs nya strategiska plan och de digitala strategier som stödjer bland annat kundupplevelsen och e-learning. Vickery Bowles sitter i flera styrelser, bland annat Urban Libraries Council (ULC) och the Canadian Urban Libraries Council (CULC).

Brit Stakston och Martin Schibbye, Blankspot

Blankspot är en oberoende medborgarfinansierad reportagesajt som vill belysa vita fläckar i Sverige och världen. 2018 inledde de projektet ”Verkliga Sverige” där de möter människor med berättelser som annars inte skulle höras bortom lokalsamhället.

Anna Rosling Rönnlund

Anna Rosling Rönnlund är vice vd och en av grundarna till Gapminder, en stiftelse som sprider en faktabaserad världssyn som alla kan förstå. Hon är en av författarna till boken ”Factfulness” som släpps i början av april.

Ashkan Fardost

Ashkan Fardost är före detta musikproducent och artist samt doktor i organisk kemi. Idag arbetar han som föreläsare och entreprenör, bland annat tillsammans med Hyper Island.

Foto: Nille Leander

Per T Ohlsson

Per T Ohlsson är flerfaldigt prisbelönad journalist, författare och seniorkolumnist i Sydsvenskan. Han utsågs 2017 till hedersdoktor vid Lunds universitet.

Tracy A Gabridge

Tracy A Gabridge är biträdande chef för biblioteken vid Massachusetts Institute of Technology (MIT), där hon har ett brett ansvar för strategisk planering. Hon tog sin Master of Library and Information Science (MLIS) och började arbeta inom bibliotek år 2000 efter en framgångsrik karriär som ingenjör på AT&T Bell Laboratories /Lucent Technologies.

Foto: Ulrika Beck-Friis

Erik Fichtelius

Erik Fichtelius leder arbetet med att ta fram den nationella biblioteksstrategin. Erik är tidigare vd för UR samt mångårig medarbetare inom SVT och Sveriges Radio.