Den 3 juni är det 140 år sedan Valfrid Palmgren föddes. Men det finns mer att fira: 1907, alltså för 110 år sedan, företog denna bibliotekspionjär sin USA-resa, den som fick mycket stor betydelse för det svenska biblioteksväsandet. Den 30 maj 1905 promoverades hon i Uppsala. Valfrid var den första kvinnliga bibliotekarien på Kungliga biblioteket där Lena Lundgren just nu uppordnar hennes arkiv – finansierad via Svensk biblioteksförening. I slutet av maj i år kommer arkivet att vara ordnat och tillgängligt för forskare och andra intresserade.

Den kända bilden på Valfrid vid promoveringsmiddagen den 30 maj är tagen i trädgården till restaurangen Gästis (Gamla Stadshotellets restaurang). Vi vill nu fira Valfrid och ordnadet av arkivet med en fest i just den trädgården!

När? Tisdag 23 maj kl. 17.30-20.30
Var? Trädgårdsgatan 3, Uppsala
Program: Jenny Nilsson, Samhälls- och utvecklingssekreterare på Svensk biblioteksförening, inleder kvällen. Därefter tar Lena Lundgren vid och berättar om Valfrid Palmgren och arkivet på KB. Lena är en av författarna till Valfridbiografin ”Böcker, bibliotek bildning – Valfrid Palmgren Munch-Petersens liv och verk”.

Efter föredraget bjuder föreningen på lättare förtäring och vin/alkoholfritt.
Evenemanget är öppen för regionföreningens medlemmar och studenter och anställda på institutionen för ABM vid Uppsala universitet.

Anmälan görs senast den 9 maj så att vi kan införskaffa mat och dryck. Nu är det tyvärr FULLSATT!

Vägbeskrivning från stationen: Trädgårdsgatan ligger nedanför Carolinabacken. Gå Bangårdsgatan rakt västerut från Centralstationen. Ta till höger när du kommer fram till Östra Ågatan, följ ån ett par kvarter och ta sedan Drottninggatan till vänster över Fyrisån, passera Västra Ågatan upp mot Carolina-backen. Trädgårdsgatan 3 är till höger och där står någon och och tar emot.

Regionföreningen samarbetar om vårfesten med Lena Lundgren, tidigare utvecklingsledare vid Regionbibliotek Stockholm, Solveig Hedenström, tidigare konsulent vid Länsbibliotek Uppsala, som bor i Gamla Stadshotellet (nu ombyggt till bostäder) och har tillgång till trädgården. Ulla Hjorton, tidigare anställd vid Uppsala stadsbibliotek och kulturförvaltningen, som var den som upptäckte var fotot är taget.

Foto: Bilden kommer ur tidskriften Idun 1910-04-03 och visar Valfrid i sitt arbetsrum.