Datum för evenemanget: 28 sep, 2023

Föreningen på Bokmässan 2023

Se hur Svensk biblioteksförening närvarar under Bokmässan 2023. Föreningen arrangerar ett eget seminarium under mässan samt deltar i några anordnade av andra.

Till vårt seminarium

Steget före – omvärldsbevakning på folkbibliotek

Hur roligt får man egentligen ha det på jobbet? En ny forskningsstudie visar hur bibliotekarier navigerar i gränslandet mellan jobb och fritid; mellan professionella och personliga intressen. Omvärldsbevakningen rullar på som ett ständigt pågående informellt lärande, men den visar sig också vara en svårstyrd strategisk resurs för biblioteksorganisationerna. Jenny Lindberg och Ola Pilerot, Högskolan i Borås, berättar om forskningsstudien ”Steget före i folkbiblioteket”, finansierad av regionala biblioteksverksamheter i Gävleborg, Stockholm, Uppsala, Värmland, Örebro och Östergötland

Medverkande: Jenny Lindberg, Högskolan i Borås, Ola Pilerot, Högskolan i Borås.

Jenny Lindberg, styrelseledamot i Svensk biblioteksförening, kommer att delta i seminariet ”Steget före – omvärldsbevakning på folkbibliotek” torsdagen den 28 september klockan 10.30-10.50.

Silvia Ernhagen, generalsekreterare Svensk biblioteksförening, kommer att delta i seminariet ”De tystade rösternas arena – om förbjuden kultur” torsdag den 28 september klockan 13.00-13.40.

De tystade rösternas arena – om förbjuden kultur

Utdelning av Svenska Unescopriset
Röster tystas runt om i världen, inte minst inom litteratur och kultur. Det handlar om allt från barnböcker till noveller och diktsamlingar som censureras. Detta visar på ordens kraft i våra liv och hur de kan bära samhällsförändring, men också på hur hotade de som använder sig av denna kraft kan bli. Samtidigt finns det många vägar att skydda ordets förkämpar.

Medverkande: Kerstin Almegård, ordförande Svenska PEN, Emelie Wieslander, chef Dawit Isaak-biblioteket, Silvia Ernhagen, generalsekreterare Svensk biblioteksförening. Samtalsledare: Anna-Karin Johansson, generalsekreterare Svenska Unescorådet.

I år delas Svenska Unescopriset ut till en aktör som gjort avtryck på yttrandefrihetsområdet.

Främja läsning! Kollegialt lärande på vetenskaplig grund

Vad menas med kollegialt lärande? Hur kan biblioteken använda forskning för att utveckla och förbättra den läsfrämjande verksamheten? Kom och lyssna på detta samtal med Jenny Lindberg, Högskolan i Borås och Åse Hedemark, Uppsala universitet, två av forskarna som bidragit med vetenskapliga lärresurser till Digiteket. Samtalsledare är Cecilia Gärdén, koordinator, Kulturrådets läsfrämjandelyft.

Medverkande: Jenny Lindberg, Högskolan i Borås, Åse Hedemark, Uppsala universitet. Programledare: Cecilia Gärdén, koordinator, Kulturrådets läsfrämjandelyft.

Jenny Lindberg, styrelseledamot i Svensk biblioteksförening, kommer att delta i seminariet ”Främja läsning! Kollegialt lärande på vetenskaplig grund” torsdagen den 28 september klockan 11.30-11.50.

Jenny Nilsson, utredare på Svensk biblioteksförening och en del av Nationella Skolbiblioteksgruppen är med och arrangerar seminariet ”Det värdefulla skolbiblioteket och priset Årets Skolbibliotek 2023” fredag den 29 september klockan 13.00-13.25.

Det värdefulla skolbiblioteket och priset Årets Skolbibliotek 2023

Ingela Korsell, författare och ledamot av Kulturrådets Läsråd, samtalar med skolbibliotekarien Linnea Tell, Nationella Skolbibliotekgruppen, om vikten av välfungerande och bemannade skolbibliotek. Samtalet avslutas med prisutdelning till Årets skolbibliotek 2023. Arrangör: Nationella skolbiblioteksgruppen

Medverkande: Ingela Korsell, författare och ledamot av Kulturrådets Läsråd och Linnea Tell, Nationella Skolbibliotekgruppen.

Tema – Ukraina

Läsandets betydelse i kris och krig – ett samtal

IBBY Sverige driver tillsammans med en rad andra organisationer insamlingskampanjen – Ett bibliotek i en resväska – för återuppbyggnad av barnbiblioteken i Ukraina. Genom detta samtal vill vi rikta uppmärksamhet mot unga människors behov av berättelser i tider av kris och krig. Tamerinstitutet tilldelades ALMA-priset år 2009. I juryns motivering står bl.a. ”I Astrid Lindgrens anda ser Tamerinstitutet ordets makt och bokens, berättelsens och fantasins kraft som viktiga nycklar till livsmod, självkänsla och tolerans.”

Inledning och presentation: Margaretha Ullström, ordförande IBBY Sverige. Presentationen sker på svenska.

Medverkar gör Renad Qubbaj, Generaldirektör, Tamer Institut for Community Education och
Ingrid Källström, International Board on Books for Young People, IBBY Executive Committee. IBBY International arbetar för att världens barn ges tillgång till litteratur och möjligheter att läsa. Samtalet sker på engelska.

Seminariet hålls torsdag 28 september klockan 16.00–16.20.

Messages from Ukraine

När kriget i Ukraina startade 2022 skrev professor Gregg Bucken-Knapp till före detta studenter och frågade dem om hur de hade det och om de behövde stöd. De berättelser han fick tillbaka var så intressanta och så olika att han frågade den estniske serietecknaren Joonas Sildre om han vill teckna ett album utifrån historierna. Denna bok – Messages from Ukraine – är nu utgiven som ett akademiskt verk på Toronto University Press. Gregg Bucken-Knapp berättar om hur boken kom till.
I samband med föreläsningen samlar vi in pengar till IBBYs projekt ”Ett bibliotek i en resväska” för att återuppbygga bibliotek i Ukraina.

Seminariet hålls fredag 29 september klockan 18.10–18.30.