Föreningen på Bokmässan
Bokmässan är en av de viktiga arenor där vi möter våra medlemmar och andra aktörer i sektorn. Svensk biblioteksförening deltar i Bokmässan med syfte att synliggöra och påverka bilden av bibliotek.
Bokmässan är en av de viktiga arenor där vi möter våra medlemmar och andra aktörer i sektorn. Svensk biblioteksförening deltar i Bokmässan med syfte att synliggöra och påverka bilden av bibliotek.
Se hur Svensk biblioteksförening medverkar på Bokmässan – utöver programpunkterna som föreningen arrangerar på Biblioteksscenen!
I år medverkar Svensk biblioteksförening tillsammans med Kulturförvaltningen Västra Götalandsregionen och Kungliga biblioteket på Biblioteksscenen på Bokmässan den 26–27 september i Göteborg i monter D02:09. Hela programmet ingår i entrébiljetten. Utöver detta medverkar föreningens styrelse och kansli på en mängd olika programpunkter. Nedan kan du se samtliga programpunkter som Svensk biblioteksförening styrelse och kansli medverkar i – utöver programmet på Biblioteksscenen.
Jenny Lindberg, styrelseledamot i Svensk biblioteksförening, modererar programpunkten ”Pengar, projekt och pekpinnar”.
Pengar, projekt och pekpinnar – om statligt stöd till kommunala bibliotek
Programpunkten arrangeras på Biblioteksscenen torsdag den 26 juni kl. 09.30–09.50.
Slutrapporten för regeringsuppdraget Stärkta bibliotek lämnas in till kulturdepartementet den 1 oktober 2024. Det är slutpunkten på en stor satsning. Vad händer framöver? Ett samtal om strategiska frågor för folkbiblioteken med Oskar Laurin, enhetschef Kungliga biblioteket, Veronica Lamppa Lönnbro, enhetschef Kulturrådet och Cecilia Gärdén, Myndigheten för tillgängliga mediers biblioteksstrateg. Samtalet leds av Jenny Lindberg, universitetslektor Högskolan i Borås och styrelseledamot i Svensk biblioteksförening. Läs mer här.
Bredda bilden och sprid kunskap: ett samtal om lärosätesbibliotek
Programpunkten arrangeras på Biblioteksscenen torsdag den 26 september kl. 12:00–12:45 i Göteborgs universitets monter.
Välkommen till ett spännande panelsamtal om lärosätesbibliotek! Med avstamp i den nyligen utgivna antologin ”Stöd för forskning och utbildning”, diskuterar vi hur bibliotekariestudenters kunskap om lärosätesbibliotekens betydelse och framtid kan stärkas. Vi samtalar också om hur yrkesverksamma bibliotekarier kan uppmuntras till att dela sina erfarenheter och sin expertis genom att skriva och publicera egna texter – gärna med öppen tillgång.
Medverkar gör Morgan Palmqvist, fil. dr. musikvetenskap och överbibliotekarie Göteborgs universitetsbibliotek samt styrelseledamot i Svensk biblioteksförening, Johanna Hansson, överbibliotekarie Uppsala universitetsbibliotek, Jonas Gilbert, bibliotekschef Högskolan i Borås, Katarina Michnik, fil. dr. biblioteks- och informationsvetenskap, universitetsbibliotekarie Göteborgs universitetsbibliotek, Åke Ingerman, professor i ämnesdidaktik, Göteborgs universitet. Samtalsledare: Sara Kjellberg, fil. dr. biblioteks- och informationsvetenskap, bibliotekschef Malmö universitetsbibliotek.
Programpunkten arrangeras av Göteborgs universitetsbibliotek i samarbete med högskolebiblioteket i Borås.
Morgan Palmqvist, styrelseledamot i Svensk biblioteksförening, medverkar i programpunkten ”BYT UT”.
Elin Nord, styrelseledamot i Svensk biblioteksförening, medverkar i programpunkten ”Att kompetensutveckla lärare och bibliotekarier för skolbibliotek”.
Att kompetensutveckla lärare och bibliotekarier för skolbibliotek
Programpunkten arrangeras på Biblioteksscenen torsdag den 27 juni kl. 15.00–15.20.
I och med regeringens satsning på att bemanna skolbiblioteken väcks frågor kring vilka som idag arbetar i skolbibliotek och vilka som i framtiden kommer att anställas. Vilken beredskap för arbete i skolbibliotek får bibliotekariestudenterna vid våra sex biblioteks- och informationsvetenskapliga institutioner? Vilken kompetens och möjlighet till fortbildning finns hos landets alla lärarbibliotekarier? Hur kommer detta att förändras när bemannade skolbibliotek blir lagstadgat? Läs mer här.
Jenny Nilsson, utredare vid Svensk biblioteksförening, Pamela Schultz Nybacka, docent i biblioteks- och informationsvetenskap vid Södertörns högskola, Ulrika Centerwall, lektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan i Borås samt Elin Nord, universitetsbibliotekarie Göteborgs universitet, samtalar om dessa högst aktuella frågor.
Programpunkten arrangeras på Scen F5 fredag den 27 september kl. 10.00–10.45.
När teknologin tagit stryptag på sanningen har folkbiblioteken och journalistiken nya roller att spela. Men hur ska det gå till när förtroendet sägs ha minskat på grund av desinformation och AI? Ett utforskande samtal som leds av Brit Stakston, mediestrateg och styrelseledamot i Svensk biblioteksförening, tillsammans med Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, Sofia Wadensjö Karén, programdirektör Sverige Radio, Jessica Malmström, biblioteksutvecklare i Region Sörmland, Daniel Forsman, Stadsbibliotekarie i Stockholm samt Martin Schibbye, journalist.
Brit Stakston, mediestrateg och styrelseledamot i Svensk biblioteksförening, medverkar i programpunkten ”Demokratins ödesmatch går att vinna”.
Jenny Nilsson, utredare Svensk biblioteksförening, modererar programpunkten ”Årets skolbibliotek”.
Årets skolbibliotek
Programpunkten arrangeras på Lärarscenen fredag den 27 september kl. 13.00–13.25.
Skolminister Lotta Edholm delar ut priset Årets skolbibliotek 2024 och berättar kort om regeringens satsning Stärkta skolbibliotek. Representanter från den vinnande skolan samtalar med moderator Jenny Nilsson, sammankallande i Nationella Skolbiblioteksgruppen och i juryn för Årets skolbibliotek, om vad som gör deras skolbibliotek så bra. Läs mer här.