Hanna Carlsson är docent och lektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Hon forskar om bibliotekspolitik och kulturpolitisk styrning med särskilt fokus på folkbibliotekets demokratiska uppdrag, institutionens utveckling och förmåga att möta aktuella samhällsutmaningar. Hon kommer bland annat att prata om bibliotekens ansvar under politisk oro under rubriken ”Biblioteken, demokratin och kulturkriget. Om bibliotekens ansvar och aktörsskap i en tid av politisk turbulens”.
Nina Wormbs är professor i teknikhistoria på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, och har forskat om mediehistoria och digitalisering. Hon har intresserat sig särskilt för det digitalas teknikpolitik och det offentliga samtalet om teknik. På senare år har hon ägnat sig åt hur vi resonerar om våra egna handlingar i relation till klimatförändringarna. I våras kom den populärvetenskapliga boken ”Ursäkta mig! Argument som driver och bromsar klimatomställning”, skriven tillsammans med Maria Wolrath Söderberg. Nina Wormbs är en aktiv skribent och debattör och stående krönikör i Sveriges Radios aktualitetsprogram Godmorgon Världen!
Lisa Engström är moderator för konferensen. Engström är lektor i biblioteks- och informationsstudier vid Lunds universitet och forskar om folkbibliotekets samhälleliga och demokratiska roll. Hon är särskild intresserad av hur ojämlikhet och maktrelationer påverkar denna roll.
Olof Sundin är professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Lunds universitet. Sundin kommer att prata om hur så kallad generativ AI, till exempel ChatGPT, utmanar grundläggande förutsättningar för källkritik. Han forskar om digitala kulturer, sökmotorer samt medie- och informationskunnighet. I hans forskning tar han utgångspunkt i de enorma utmaningar samhället står inför avseende informationens individualisering, fragmentering, emotionalisering och en minskad tillit.