Välkommen till Svenska barnboksinstitutets Bokprovning 2023, som tittar närmare på utgivningen av 2022 års barn- och ungdomsböcker.

Den 19 april startar Svenska barnboksinstitutets Bokprovning 2023. Dokumentationen med analyser och statistik över 2022 års barn- och ungdomsböcker presenteras. Föreläsningar ges av gästföreläsare Peter Kostenniemi samt Kajsa Bäckius och Sara Lafolie från Sbi. Dessa sänds digitalt. Alla intresserade är välkomna att ta del av Bokprovning 2023.

Bokprovning 2023 – när var hur?

19 april: Bokprovningsföreläsningar kl. 9.00 – 12.30. Föreläsningarna sker i Zoom och är kostnadsfria.

19 april till 31 maj: Bokprovningsutställning i biblioteket på Sbi. Alla böcker från 2022 finns utställda.

25 april: Bokprovningen besöker Litteralund. Åsa Warnqvist, Sbi, föreläser.

8 maj: Bokprovningen besöker Malmö. Sofia Gydemo och Sara Lafolie föreläser.

31 maj: Finissage för Bokprovning 2023. Program på Sbi som avslutar årets Bokprovning.

Om Bokprovningen

Syftet med Bokprovningen är att se till hela utgivningen och bredden i den. De barn- och ungdomsböcker som gavs ut under det aktuella året och som inkommit till Svenska barnboksinstitutet senast den sista februari året efter, ligger till grund för hela Bokprovningen. Böckerna som samlas in bygger på gåvor från utgivare vilket också gör att vi håller oss objektiva till utgivningen och inte värderar kvaliteten. Bokprovningen ger inte heller boktips.

Bokprovningen  har genomförts varje år sedan mitten av 1990-talet. Det gör att det finns ett gediget jämförelsematerial bakåt vilket ger en unik och heltäckande översikt över utgivningen i Sverige. Svenska barnboksinstitutet är en icke vinstdrivande enskild stiftelse. Bokprovning som begrepp är varumärkesskyddat av Svenska barnboksinstitutet sedan 2015 och får därför inte användas i kommersiellt syfte. Bokprovningen genomförs med stöd från Stockholms stad.

Läs mer om och anmäl dig till Bokprovning 2023 här, länk öppnas i nytt fönster!

Foto: Johnny McClung, Unsplashed.