Rovtidskrifter och oseriösa vetenskapliga konferenser är ett växande problem. Den 7 april arrangerar Vetenskapsakademien ett webbinarium för att lyfta frågan. Där presenteras bland annat en färsk rapport som InterAcademy Partnership, IAP, gjort.

Rovtidskrifter kan definieras som tidskrifter som mot betalning erbjuder publicering av forskningsartiklar, ofta med öppen tillgång (open access), men utan att tidskriften uppfyller de krav som ska kunna ställas på vetenskapliga publicister. Det kan bland annat handla om att peer review saknas helt eller är bristfällig. Ett liknande fenomen är vetenskapliga konferenser där arrangören tar rundligt betalt men arrangemanget sedan inte alls håller måttet.

Vetenskapsakademiens webbinarium hålls på engelska online via Zoom. En av talarna är Stefan Eriksson som kommer att berätta om IAP:s slutsatser. Det blir också ett panelsamtal lett av Dan Larhammar med deltagarna Gustaf Nelhans, Borås universitet, Lynn Kamerlin, Uppsala universitet, Anna Dreber Almenberg, Handelshögskolan i Stockholm, och Bo Söderström, chefredaktör för Vetenskapsakademiens miljövetenskapliga tidskrift Ambio.

Läs mer och anmäl dig här!