Årets tema är “Arkiv” och vi fokuserar på begreppet som ledord, för kulturarv, för vår samtid, men också för framtida frågor. Vad gör vi av arkiv, hur kan arkiven användas?

Arkiv skapar kanon, men kan också agera som en plattform för motbilder i förhållande till officiella historieskrivningar. Under dagen lyfts filmhistoria, framtidens filmpedagogik, biologi, hjärnan och kroppen som arkiv, teknologi, humaniora, algoritmer, minne, tids- och rumsuppfattningar. Samtal varvas med föreläsningar och presentationer.

Scenprogrammet med högintressanta gäster både från forskningens och kulturens sfär pågår från klockan 09.00. Vi bjuder på frukostmacka och fika under dagen, lunch sker på egen hand.

Västra Götalandsregionen, VGR, arrangerar en årlig inspirationsdag i Göteborg, i samband med Göteborg Filmfestival. Fokus i stort är filmkunnighet för barn och unga. Filmkunnighetsdagen är en inspirationsdag för de vuxna som jobbar med målgruppen i olika roller. Med Filmkunnighetsdagen vill VGR förmedla kreativa kompetenser och diskutera den rörliga bildens betydelse för barn och unga idag.

Medverkande

Göran Hugo Olsson (Black Power Mixtape, Concerning Violence), aktuell med ett ambitiöst filmprojekt som hade sin premiär vid filmfestivalen i Venedig, tar avstamp i SVT:s arkiv om Israel-Palestina, kommer att berätta om sitt arbete med kompilationsfilm.

Den hyllade författaren Balsam Karam (Händelsehorisonten, Singulariteten) diskuterar minnesrekonstruktioner utifrån egna minnesbilder tillsammans med filmregissören Nils-Petter Löfstedt (På Hvitfeldtska bodde vi), aktuell med filmen Det Omätbara.

Filmvetaren, kulturskribenten och vd:n för Bergmanstiftelsen, Jan Holmberg, kommer att diskutera filmarkivens förändrade roll, inte minst i förhållande till digitalisering.

Traumaforskaren Frida Johansson Metso, psykolog och samordnare på Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering, kommer att prata om traumarelaterade minnen, PTSD och kroppen som arkiv som lagrar erfarenheter. Johansson Metso kommer även att diskutera arkivens roll i domstolsarbete med brott mot mänskligheten.

Sista anmälningsdag är den 20 januari.

Pris: 500 kronor per person, exkl. moms.
Grupper som anmäler sig (10 stycken eller fler) betalar 300 kronor per person. Gruppanmälan måste ske innan den 31 december 2024.

Läs mer och anmäl dig via VGR:s webbsida.