Hur står det till med läskunnigheten när det kommer till bild och film? Filmkunnighetsdagen är en årlig konferens om film i skolan och MIK-frågan kopplad till rörlig bild.

Nästa Filmkunnighetsdag sker den 30 januari 2024. Årets tema är ”Tillbaka till framtiden”. Dagen fokuserar på frågor som rör vår framtid och det förflutna, evolutionens påverkan på kultur och kvantfysikens inverkan på vardagen. Det kommer vridas och vändas på frågor som relaterar till vetenskap, etik och ja, den oundvikliga AI-utvecklingen.

Anmälan är öppen fram till den 22 januari.  

När: 30 januari 2024.
Var: Filmstaden Bergakungen, Göteborg.
Pris: 500 kronor per person. Grupper som anmäler sig (10 stycken eller fler) betalar 300 kronor per person. Gruppanmälan måste ske innan den 31 december 2023. Alla som anmäler sig från samma verksamhet gör då en egen anmälan via länken nedan. En av er är ansvarig för gruppbokningen och skickar ett mail med samtliga namn på de som ingår i gruppanmälan till: anna-karin.t.johansson@vgregion.se, innan 31 december 2023. Ni faktureras sedan samlat till rabatterat pris.

Program

Inledning av Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival Holmberg har en bakgrund som kulturskribent i bland annat Expressen och FLM, som han grundade 2007. I april tillträder han som ny museichef för Kalmar Konstmuseum.

Julia Ravanis: Att gestalta det osynliga: bildernas betydelser för vetenskapen
Alla bilder är beroende av ljus. Men vad är ljusets roll för vår förståelse av universum? Och går det att förstå sådant som är omöjligt att visualisera? Fysikern och författaren Julia Ravanis berättar om de historiska försöken att gestalta ljuspartiklarnas tillvaro, och vad de försöken säger om människans plats i vetenskapen.

Farshid Jalalvand: Den kultiverade människan? Evolution, identitet och teknik
Antropologiska teorier gör gällande att kulturen har varit viktig för människans identitetsskapande sedan vår arts uppkomst. Men hur exakt har människans kulturer spelat en roll under vår evolution? Och hur påverkas denna roll av moderna tekniker?  Farshid Jalalvand är disputerad mikrobiolog och vaccinolog baserad i Malmö. Han var en av de experter som framkom mest medialt under covidpandemin och var en av sommarpratarna i Sveriges Radio 2022.

Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck: Bildning kring bild
Vi befinner oss alla i en aldrig sinande bildström från massmediala och Sociala medie-källor. Vilka redskap behöver vi rustas med för att möjliggöra kritiskt tänkande kring detta? Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck presenterar de labb som håller på att arbetas fram i samband med att deras internationellt hyllade film And the king said, what a Fantastic Machine lanseras brett på skolbio runt om i landet.

Filmskaparna Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck har sedan 2013 samarbetat på produktionsbolaget Plattform Produktion. Bolaget har genom Ruben Östlund vunnit två guldpalmer i Cannes (The Square och Triangle of Sadness).

Tomas Axelson: Film påverkar! Den rörliga bildens förmåga att beröra
Filmforskaren Tomas Axelson ger exempel på hur filmen Avatar bidragit till filmpublikens förståelse av klimatutmaningar och skövling av jordens resurser. Med hjälp av många års publikstudier diskuterar han filmens starka roll som emotionellt medium för aktuella samhällsfrågor. Ett medium som fungerar för komplexa reaktioner och abstrakta tankar.

Joanna Doona: Seriöst? Nyhetssatir, medborgarskap och medier
Joanna Doona angriper dagens tema från ungas perspektiv, hur de navigerar och förstår sin samtid genom det samtida medieutbudet och underhållningen. Hon forskar om unga vuxnas förståelse av och engagemang i politisk humor, satirfilmer, infotainment och internethumor. Vad betyder det när unga lär sig om samhället från annat än de strikta, klassiska nyhetsprogrammen? Vad säger det om hur det är att vara ung medborgare i Sverige idag?

Folkets Bio Filmpedagogerna: Tala film tala liv – en snabbkurs i filmsamtal
Metoden Tala film – tala liv tar avstamp i en filmupplevelse, riktar fokus på existentiella frågor, känslor och tankar som en film väcker och som ger förslag hur du kan skapa trygga samtal på lika villkor. Här får vi en supersnabb och konkret genomgång och med hjälp av filmexempel och en testpanel får vi med de viktigaste nycklarna från samtalsmetoden.

Vi avrundar dagen med smygpremiär av en rykande färsk, ännu hemlig, långfilm.

Läs mer om programmet och anmäl dig här, länk öppnas i nytt fönster.