Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2022 är det 77 år sedan.

Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige. I kalendariet nedan hittar du många av dem.

Se vår livesända minnesceremoni till minne av Förintelsens offer här.

Tema för Förintelsens minnesdag 2022: Utopins pris

2022 års tema är Utopins pris. Det handlar om konsekvenserna av nazisternas utopiska ideologi. Nazismens mål var samhälle baserat på ideologisk och etnisk likhet. Detta ledde till ett ständigt stegrat våld mot de som föll utanför normen, judar, romer, funktionsnedsatta, homosexuella och politiska motståndare.

Läs mer om Förintelsens minnesdag här.