Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2022 är det 78 år sedan.

Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige. Du hittar många av dem via Forum för levande historias webbplats, se länk nedan.

I samband med Förintelsens minnesdag har Forum för levande historia tagit fram en utställning som du kan ladda ner, skriva ut och sätta upp till exempel på ditt bibliotek, kommunhus eller din institution eller skola. Årets utställning heter ”RAZA. Om att sortera människor” och handlar om rastänkandets historia och om var idéerna om ras kommer ifrån. Ladda ner och skriv ut utställningen här.

Läs mer om Förintelsens minnesdag här, länk öppnas i nytt fönster.