Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades år 1945.

Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Vill du eller ditt bibliotek uppmärksamma Förintelsens minnesdag? På Forum för levande historias webbplats finns en mängd material tillgängligt. Där kan du bland annat skriva ut utställningen ”Barn under förintelsen”, se filmade vittnesmål och bildspel för digitala skärmar.

I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter och bibliotek runt om i Sverige. Du hittar många av dem via Forum för levande historias webbplats.

Var med och uppmärksamma minnesdagen i sociala medier! Använd gärna hashtaggen #jagminns. På Forum för levande historias hemsida finns förslag på film och text, som du kan kopiera och publicera i dina kanaler.

Den 27 januari hålls även en minnesceremoni för Förintelsens offer som hålls i Eric Ericsonhallen i Stockholm, du kan även delta digitalt i ceremonin. Läs mer om minnesceremonin här.