Vetenskapsfestivalen ForskarFredag skapar mötesplatser mellan forskare och allmänhet över hela Sverige. Den 25–30 september kommer du att kunna träffa forskare och ta del av gratis aktiviteter på bland annat museer, science centers, högskolor och universitet runt om i landet. Flera av programpunkterna brukar även gå att följa digitalt.

ForskarFredag visar vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara. Vi vill utmana stereotypa föreställningar om forskare och berätta om hur det egentligen är att jobba med forskning. Vi vill ge unga nya förebilder och inspirera till högre utbildning och en forskarkarriär. ForskarFredags motto är ”Forskare är vanliga människor, med ovanligt spännande jobb”!

Besökare och forskare möts genom experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, guidade visningar i forskningsmiljöer, shower, tävlingar, samtal, utställningar, science cafés och mycket mer. Alla är välkomna, men vi har ett särskilt fokus på barn och unga. Temat för ForskarFredag 2023 är ”Människan, hälsan och havet”.

Genom ForskarFredag går det även att ”låna en forskare” till klassrummet. Lokala och regionala aktiviteter arrangeras av lärosäten, science centers, regioner, kommuner, museer, forskningscenter med flera. Vill er organisation arrangera aktiviteter där forskare och allmänhet möts? Läs mer här!

Festivalprogramet publiceras under augusti, läs mer på V&A:s hemsida, länk öppnas i ny flik.

Foto: Jason Goodman, Unsplashed.