Välkommen till källkritikens dag 2024 och ett digitalt eftermiddagsevent om informationspåverkan och desinformation på digitala plattformar.

Program (cirkatider, kan komma att ändras)

14:30

Hej och välkomna

Jannike Tillå, kommunikations- och affärsområdeschef på Internetstiftelsen och Björn Appelgren, eventets moderator, hälsar välkomna och inleder dagen.

14:35

Att nationellt och lokalt möta en global desinformationskampanj.

Under de senaste två åren har Sverige mötts av den största desinformationskampanjen i sin historia. Genom falsk information om att socialtjänsten i Sverige omhändertar barn på felaktiga grunder har desinformation spridits globalt och skapat demonstrationer i Sverige, ökat oron hos barn och föräldrar och orsakat att tilliten till socialtjänsten har minskat. Socialstyrelsen har i uppdrag att bemöta och motverka desinformationskampanjen, Linda Corsvall – kommunikationsdirektör på Socialstyrelsen, delar med sig av erfarenheter och lärdomar.

15:00

”Sverigebilden” i tusental – narrativ med blixtsnabb spridning

I januari 2022 briserade den största informationspåverkanskampanjen som någonsin riktats mot Sverige. Svenska institutet analyserar bilden av Sverige utomlands och kommunicerar Sverige i sociala medier runt om i världen. Sofia Bard, chef för Sverigebildsanalys och Lena Allerstam, chef för global kommunikation på Svenska institutet, berättar om varför Sverigebilden är viktig, vilka narrativ och budskap som spridits om Sverige de senaste åren och de möjligheter som sociala medier ger i bemötandet av desinformation.

15:25

The rise of Information Warfare*

Information is often considered not just a tool of war, but a theatre that warfare happens within. But as conflict extends from fields and airspaces to blogs and trending boxes, what does that mean for Sweden, and those responsible for protecting democracies and democratic values? Presented by Carl Miller, Founding Partner CASM Technology.

*på engelska (kommer textas i efterhand)

15:50

Weaponization of everything – How Russian propaganda uses local contexts in EU*

Hur ser Rysslands informationspåverkan ut i Sverige jämfört med andra delar av EU och varför skiljer den sig åt? Maryna Vorotyntseva, senior expert på NATO Stratcom, delar sina observationer av rysk propaganda i olika länder.

*på engelska (kommer textas i efterhand)

16:15

Avslutande samtal.

Jack Werner, journalist, författare och grundare av Källkritikbyrån, reflekterar kring det vi hört och pratar om hur man som internetanvändare kan navigera i det digitala informationslandskapet.

Anmäl dig till evenemanget via Internetstiftelsens hemsida, länk öppnas i nytt fönster!