Rätt budskap till rätt målgrupp – hur kan biblioteken bli bättre på att nå nya och gamla användare?

Nätverket för kommunikation på bibliotek bildades ungefär samtidigt som pandemin bröt ut. Nu har vi för första gången möjlighet att ses på en fysisk träff i Stockholm. Det övergripande temat handlar om hur bibliotek kan bli bättre på att nå ut med tillgängliga budskap i rätt kanaler. Under träffen kommer vi också att diskutera nätverkets fortsatta inriktning utifrån medlemmarnas behov och önskemål.

Datum: Måndag 27 mars 2023
Tid: 09.30-16.30
Plats: Svensk biblioteksförenings kansli på Oxtorgsgränd 2 i Stockholm. T-bana Hötorget, uppgång Sergelgatan – Malmskillnadsgatan.

Program

9.30 Registrering, kaffe, mingel

10.00 Välkomna! Karin Sandqvist och Victoria Lagerkvist, kontaktpersoner för nätverket
Praktikaliteter runt dagen och en kort presentationsrunda.

10:15 Svensk biblioteksförening från instagram till nyhetsbrev – Elza Zandi och Saskia Rubensson, kommunikatörer på Svensk biblioteksförening
Så arbetar biblioteksföreningen med kommunikation i olika kanaler. (Favorit i repris eftersom det var så många som missade när Elza och Saskia gästade vårt digitala nätverksfika förra året).

10.30 Att skriva enkelt om komplicerad forskning – Åsa Fagerström, pressansvarig på SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering)
Om fallgropar när medicinska forskningsresultat ska presenteras, om att skriva enkelt om komplicerade ämnen och om utmaningen när fake news sprids lättare än forskningsfakta.

11.00 Bikupor – Hur hittar vi rätt kanal och rätt tilltal?
I smågrupper funderar vi över vanliga grupper av användare på våra olika bibliotek, vilka nya och gamla kanaler som är bäst för att nå dem och vilket tilltal som är bäst att använda.

11.30 När Gustav Vasa och svenska kulturskatter blev virala – Emma Reimfelt, kommunikationschef på Nordiska museet och tidigare webbstrateg på Livrustkammaren
Om att sprida kunskap om kulturskatter och skapa engagemang på sociala medier med hjälp av rätt tonalitet, trendkänslighet, humor och ett och annat meme.

12.00 Lunch

13.00 Bokbandage, podd och dikter för svårmodiga – Jeanette Malm och Elisabeth Skog, Halmstad stadsbibliotek
Årets mottagare av Greta Renborgs pris berättar om hur de arbetar med och marknadsför sina biblioterapeutiska verksamheter, bland annat den digitala gruppen Bokbandaget, läsecirkeln Dikter för svårmodiga och Bibliotekspodden.

13.30 Digitalt mångspråksbibliotek ökar tillgängligheten till litteratur – Gerda Boström, kommunikationsansvarig på Världens bibliotek
Om det ständigt växande digitala biblioteket och arbetet med att få nya läsare att hitta till den digitala bibliotekstjänsten. Världens bibliotek fick Greta Rehnborgs pris 2021.

14.00 Walk and talk och eftermiddagsfika
Om vädret tillåter tar vi en kort promenad i nya smågrupper och pratar lite om våra förväntningar på Expertnätverket för kommunikation (alternativt stannar vi inomhus och pratar). Eftermiddagsfika.

14.45 I bruset kan ingen höra dig skrika – så blir du bättre på att nå ut – Malin Utter, forskare vid Bibliotekshögskolan i Borås
Författaren till boken “Syns vi? Hörs vi? Nå igenom bruset och marknadsför biblioteket” berättar om sin forskning och om hur du som redan arbetar med marknadsföring kan utveckla dina kunskaper och vad du som är nybörjare kan tänka på.

15.30 Att inkludera fler i sin kommunikation – Karin Forsell, tillgänglighetsexpert på Begripsam
Om klar, klok och kunnig kommunikation i bibliotekens olika kanaler. Begripsam arbetar med att göra samhället mer tillgängligt och har som en del av sin verksamhet samarbete med och utbildningar speciellt för bibliotek.

16.00 Avrundning
Vad kom vi fram till under eftermiddagens walk and talk? Vart är nätverket på väg? Snabb utvärdering av dagen.

16.30 Tack och hej!

Anmälningsinformation:
  • Anmälan senast: 17 mars 2023
  • Begränsat antal deltagare, max 35
  • Deltagare måste vara enskilda medlemmar i Svensk biblioteksförening eller anmäld som representant i nätverket för institutionell medlem – Bli medlem här, länk öppnas i nytt fönster!

Kontaktpersoner för nätverksträffen: Victoria Lagerkvist, 072-145 55 99, victoria.lagerkvist@regionsormland.se och Karin Sandqvist, 072-467 46 33, karin.sandqvist@skane.se

Anmälan via medlemssidan
Svensk biblioteksförening går nu över till att använda medlemssidan för kommunikation och anmälningar till evenemang. När du trycker på knappen Till anmälan nedan, kommer du till medlemssidan. Om det är första gången du loggar in behöver du först klicka på ”Glömt lösenord”.

När du har loggat in väljer du ”Kommande evenemang” och anmäler dig. Kontakta info@svbib.se om du har några frågor om inloggningen.  Kom ihåg att du endast kan skapa lösenord med den e-postadress du anmält till föreningens medlemsregister.

Till anmälan