Nätverket har haft frukostmöten där vi delat erfarenheter när det gäller verksamhetsutveckling, men nu är det dags för en längre träff som sker både digitalt via Zoom och på plats i Svensk biblioteksförenings lokaler i Stockholm. Vi kommer att få lyssna, diskutera och dela våra erfarenheter under denna träff från lunch till lunch 13 – 14 mars.  På agendan står bland annat UX, processledning, skolbibliotek och AI. Under träffen kommer vi också att diskutera nätverkets fortsatta inriktning utifrån medlemmarnas behov och önskemål.

Datum: 13-14 mars 2024 (onsdag-torsdag)
Tid: Dag 1: kl 11.45 (13.00 på Zoom) -16.30 (följt av frivillig middag. Fyll i på anmälan om du är intresserad av att följa med!). Dag 2: kl 08.30-11.45.
Plats: Svensk biblioteksförenings kansli på Oxtorgsgränd 2 i Stockholm. T-bana Hötorget, uppgång Sergelgatan – Malmskillnadsgatan.
Delta digitalt: Via Zoom. Länk skickas innan mötet till anmälda deltagare.

Program

13 mars 2024
11:45 Registrering för dem som är på plats fysiskt

12.00 Mingellunch 

12.45 Zoomrummet öppnas. Registrering.

13.00 Hej och välkomna!
Lillemor Lyrén, kontaktperson för nätverket, om praktikaliteter runt dagen och en presentation av samordningsgruppen.

13:10 Nätverkets fortsatta inriktning
Brainstorming med fokus på syfte och mål. Håller de som finns? Ska de revideras? Göras om helt?

13:35 Varför UX?
Anna Persson, verksamhetsutvecklare vid Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg, berättar om varför de jobbar med UX som metod. Hur gör man för att komma igång, var kan man kan hitta metoder och inspireras av andra? Vi avslutar med att prova på några konkreta UX-övningar.

14:20 Show your work-fika!
Berätta för varandra vad som är på gång inom den egna biblioteksverksamheten med fokus på utveckling och innovation.

15:30 Internutbildning om AI
Helena Francke på Göteborgs Universitetsbibliotek berättar om den AI-utbildning som skapats för personal tillsammans med Chalmers och Borås högskolebibliotek.

16.15 Sammanfattning av dagen

16.30 Beräknat slut på första dagen men följs av frivillig, gemensam middag som bekostas av deltagarna själva. Ange i din anmälan om du vill delta på middagen så vi vet hur många vi ska boka bord för.

14 mars 2024

08:30 Samling på föreningens kansli. Zoomrummet öppnar samtidigt. 

08:45 Workshop om skolbibliotek
Magdalena Ivarsson, biblioteksutvecklare på friskoleföretaget Lärande i Sverige, leder en workshop om skolbibliotek. Vi samtalar kring regeringens förslag om stärkta skolbibliotek och sammanfattar allt vi vet hittills.

09:30 Show your work-fika!
Vi plockar upp tråden från fikat under gårdagen och pratar om hur utveckling och förändring påverkar bibliotekariens yrkesroll.

10:40 Strukturerad processutveckling
Johan Augustsson och Magnus Kull, verksamhetsarkitekter på Göteborgs Universitetsbibliotek, berättar om vad processutveckling innebär och delar med sig av erfarenheter från verksamheten.

11:30 Sammanfattning av dagarna

11:45 Beräknat avslut

Anmälningsinformation:
  • Anmälan senast: 4 mars 2024
  • Begränsat antal deltagare (max 35 på kansliet, max 100 på Zoom)
  • Deltagare måste vara enskilda medlemmar i Svensk biblioteksförening eller anmäld som representant i nätverket för institutionell medlem – Bli medlem här, länk öppnas i nytt fönster!

Kontaktperson för nätverksträffen:  Lillemor Lyrén (lillemor.lyren@umu.se)

Anmälan via medlemssidan
Svensk biblioteksförening går nu över till att använda medlemssidan för kommunikation och anmälningar till evenemang. När du trycker på knappen Till anmälan nedan, kommer du till medlemssidan. Om det är första gången du loggar in behöver du först klicka på ”Glömt lösenord”.

När du har loggat in väljer du ”Kommande evenemang” och anmäler dig. Kontakta info@svbib.se om du har några frågor om inloggningen.  Kom ihåg att du endast kan skapa lösenord med den e-postadress du anmält till föreningens medlemsregister.

Till anmälan