Varmt välkommen att (äntligen!) delta i det fjärde mötet med Svensk biblioteksförenings expertnätverk för service till studenter med läs- och skrivnedsättning på högskola och universitet.
Den här gången är temat för träffen studieteknik med talsyntes/talböcker och andra typer av tekniska hjälpmedel. Innehållet är till största delen det som planerades till den träff som fick skjutas upp med anledning av pandemin.
Datum: Onsdagen den 1 december och torsdag 2 december
Tid: 12.00 – 12.00 (lunch till lunch)
Plats: Södertörns högskolebibliotek, Alfred Nobels Allé 11. Helt nya miljön Aniara i biblioteket, plan 7. Biblioteket ligger vid pendeltågsstation Flemingsberg, som även är en tågstation där intercitytåg och mälartåg stannar. För information om pendeltåg och annan kollektivtrafik se www.sl.se. För information om andra typer av transportmedel se Södertörns högskolas webbplats Hitta hit och våra öppettider. Information om tillgänglighet hittar du på sidan Tillgänglighet och lokaler.
Program 1 december
12:00 Lunch.
Svensk biblioteksförening bjuder på lättare lunch. Ange i anmälan om du vill delta.
13:00 Välkomna!
13:15 Sofia Grunér, logoped och adjunkt vid institutionen för neurovetenskap, Uppsala Universitet: Talsyntes för högre textförståelse – möjligheter för personer med läs- och koncentrationssvårigheter.
14:15 Fika.
14:45 Patrik Thalén, magisterstudent i litteraturvetenskap och idéhistoria vid Södertörns högskola: Praktiska erfarenheter av att studera med dyslexi och ADHD, med fokus på olika sätt att få text uppläst (talböcker, talsyntes och egna lösningar).
15:15 Louise Jannering, masterstudent i statsvetenskap vid Uppsala universitet: Praktiska erfarenheter av att studera som blind, med fokus på att läsa punktskrift och e-text.
15:45 Extra utrymme för frågor.
16:00 Avrundning.
16:30 Slut för dagen.
Program 2 december
8:30 Elisabeth Drion, adjunkt i svenska vid Södertörns högskola och ansvarig för Funka-studenter vid Studieverkstan: Workshop om studieteknik.
10:30 Fika.
11.00 Diskussioner i smågrupper om funderingar kring vem som får låna talböcker.
12.00 Avslut.
Anmälningsinformation:
- Sista anmälningsdag är onsdag 24 november
- Deltagare måste vara enskilda medlemmar i Svensk biblioteksförening eller anmäld som representant i nätverket för institutionell medlem – Bli medlem här!
- Max antal deltagare 35