Delta i Nordiska litteraturveckan – ett läsfrämjande evenemang över nationsgränserna med fokus på högläsning för både barn och vuxna.

Nordiska litteraturveckan är ett högläsningsevenemang då den samma nordiska litteratur relaterad till ett valt tema läses upp samtidigt i hela Norden, Baltikum, samt övriga Norden-intresserade institutioner runtom i världen. Projektet, som administreras av Föreningarna Norden, verkar för att sprida och manifestera högläsning, nordisk litteratur samt nordisk berättartradition. Nordiska litteraturveckan äger rum en gång om året, i vecka 46, och då arrangerar ställen som bibliotek, skolor och andra kulturinstitutioner högläsning för barn och unga på morgonen, och vuxna på kvällen. Projektet finansieras av Nordiska ministerrådet.

Årets tema är Natur i Norden och årets böcker för gemensam högläsning är för vuxna Ålevangeliet av Patrik Svensson, och för barn är det Om du möter en björn av Malin Kivelä och Martin Glaz Seru som gäller.

I november, när det är som mörkast i våra länder, så tänder vi ett ljus och läser en bok. Det är grundkonceptet bakom projektet. Måndagen under Nordiska litteraturveckan är Den stora högläsningsdagen. Resten av veckan är fylld med uppläsningar, utställningar, debatter och kulturupplevelser i tusentals institutioner runt Norden och resten av världen. Så släck lamporna, tänd ett ljus, och var med om samma högläsningsupplevelse som över 150 000 personer runtom i världen.

Läs mer om evenemanget här, länk öppnas i nytt fönster!

Foto: Adam Winger, Unsplash.