Nu visar Riksarkivet och Kungliga biblioteket tillsammans en fotoutställning som skildrar kriget i Ukraina.
Fotoutställningen ”Krig: fotodokumentation från Kievs norra förorter den 5 till den 16 april 2022” skildrar hur det såg ut när de ryska trupperna just dragit sig tillbaka. Fotografierna togs under det arbete med insamling och dokumentation som genomfördes av museet Museum of the History of Ukraine in the Second World War, under ledning av generaldirektören Yurii Savchuk.
Många av de miljöer som kan ses på fotografierna finns inte längre, de är städade, rensade och återtagna. När kriget är över finns bilderna kvar som bevis och som stöd för minnet för dem som varit med. De är också en utgångspunkt för museets arbete med att förmedla historien för kommande generationer, skriver Kungliga Biblioteket, KB, om utställningen.
Arbetet med att göra ett urval av fotografierna och skapa en utställning har skett i ett nära samarbete mellan Riksarkivet och Kungliga biblioteket. Riksarkivarien Karin Åström Iko och riksbibliotekarien Karin Grönvall kommenterar på KB:s hemsida:
– För oss är det här en viktig utställning, som visar vårt stöd för Ukraina. Vi vill också belysa den betydelse som arkiv, bibliotek och museer har för kulturarv och demokrati, genom att bevara material som tillgängliggörs över tid.
I anslutning till fotoutställningen visar Riksarkivet handlingar från arkiven med koppling till Ukraina, bland annat Filip Orliks konstitution från 1710.
Fakta om fotoutställningen
Copyright : Museum of the History of Ukraine in the Second World War
Fotograf: Victor Byvshev
Museum of the History of Ukraine in the Second World War i Kiev har i uppdrag att skapa kunskap och förståelse för kriget som tillstånd, diskutera strategier för hur krig kan undvikas och säkra källorna till den ukrainska historien.