Skriv upp datumet i kalendern: Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur, Litteralund, firar 20 år den 7–9 april 2025.

Litteralund är Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur. Uppdraget är att på olika sätt skapa förutsättningar för och inspirera barn och unga att läsa, skriva och skapa. Festivalens fokus är det skrivna ordet, men även andra konstuttryck får plats som teater, film och dans.

Barnen och de unga får ta del av programmet dels genom skolan, men också genom en stor mängd offentliga programpunkter för att få unga att läsa, skriva och skapa. Till festivalen hör en konferens som är en betydelsefull arena och mötesplats för litteraturförmedlare, barnboks- och ungdomsboksbranschen.

Idén om en bokfestival för barn och unga i Lund, och att anknyta till olika konstformer såsom teater, musik, dans och film, föddes 2005. Sedan starten har över 250 författare och illustratörer gästat festivalen, cirka 20 000 skolelever i Lunds kommun har varit på författarbesök, deltagit i workshops eller på annat sätt tagit del av Litteralunds skolprogram, och många fler har besökt våra offentliga program.

Mer information om Litteralund 2025 kommer framöver. Läs mer på Lunds kommuns webbplats.

Foto: Unsplash.