Främja skolbibliotekens roll för elevers språkutveckling och digital kompetens – var med och uppmärksamma Skolbibliotekets dag 27 oktober.

Med Skolbibliotekets dag vill Nationella skolbiblioteksgruppen, NSG, uppmärksamma skolbibliotekens roll för elevers språkutveckling och digitala kompetens. Målgruppen är i första hand bibliotekarieutbildningarna, i andra hand lärarutbildningar och rektorsutbildningarna. Målet är att skapa förståelse för skolbibliotekarierollen och få fler att vilja arbeta på skolbibliotek. Målet är också att få ett stärkt samarbete med universitet och högskolor och NSG.

Som skolbibliotekarie kan du också vara med och bidra till att fler får upp ögonen för skolbibliotekens betydelse för barn och unga. Här kommer några idéer och tips på vad du som skolbibliotekarie kan göra:

  • Skriv ut och sätt upp affischen och använd bannern i olika sammanhang.
  • Gör inlägg i sociala medier och berätta om Skolbibliotekets dag och varför vi firar den.
  • Intervjua elever på din skola om varför de gillar skolbiblioteket och skriv ner deras berättelser som citat, signerade med förnamn och ålder. För att kunna visa elever på bild utan ansiktet syns kan du förslagsvis göra ett bookface till varje elev som citeras.
  • Kontakta lokalpress och lokalpolitiker i den kommun du arbetar. Förslag till underlag för brev finns nedan. Bjud gärna in politiker till studiebesök på skolbibliotek i kommunen.
  • Intervjua lärare om vilken nytta skolbiblioteket gör och skriv ner deras berättelse som citat, signerade med förnamn och ålder. Vill läraren vara med på bild? Toppen!
  • Ordna aktiviteter i skolbiblioteket denna dag eller/och under denna vecka för att uppmärksamma skolbibliotekets dag.

Dela gärna inspiration kring yrket på sociala medier med hashtaggen #skolbiblioteketsdag23.

Läs mer om hur du kan uppmärksamma Skolbibliotekets dag på NSG:s webbplats, länk öppnas i ny flik.