I juni samlas vi kring frågor om utveckling av bibliotekens lärandemiljöer. Träffen kommer innehålla presentationer från nätverkets deltagare, tid till att utbyta erfarenheter och diskutera aktuella teman. Vi avslutar träffen med ett studiebesök på Tranströmerbiblioteket på Medborgarplatsen. Personal från alla möjliga biblioteksformer är välkomna! Hör gärna av dig om det är frågor eller teman du vill diskutera eller om det är något du undrar.

Datum: 4-5 juni (tisdag-onsdag)
Tid: Dag 1: kl 12.30-17.00 + middag kl 18.30- ca 20.30, Dag 2: kl 09.00-13.30
Plats: Svensk biblioteksförenings kansli på Oxtorgsgränd 2 i Stockholm. T-bana Hötorget, uppgång Sergelgatan – Malmskillnadsgatan.

Program

Dag 1, 4 juni
12.30 Gemensam lunch på kansliet
Ange i din anmälan om du vill delta på lunchen.

13.30 Hej och välkommen!

13.40 Kognitiva tillgänglighetsvandringar; Linn Bech-Hanssen, Göteborgs universitetsbibliotek
Efter att ha fokuserat länge på fysiska hinder i bibliotekslokalerna ville vi hitta metoder för att utvärdera hur det fungerar för användare med t.ex. neuropsykiatriska diagnoser. Vi tog fram en tillgänglighetsvandring som presenteras tillsammans med resultatet och lärdomar av metoden.

14.10 Hur svårt kan det va? – att renovera ett bibliotek; Jenny Hedberg, Jönköping University, högskolebiblioteket
Högskolebiblioteket i Jönköping genomgick under 2022 en större renovering som planerats under flera år. Stort fokus lades vid återbruk och restaurering och ett av målen var en mer varierad studiemiljö. Hur såg processen ut? Vad prioriterade vi? Och vad tar vi med oss?

14.40 Fika

15.00 Studenternas IT-support tar plats i biblioteket; Clara Lindström, Stockholms Handelshögskolas bibliotek
Förra sommaren flyttande studenternas it-support in bredvid bibliotekets informationsdisk. Ett år senare – hur har det gått, vad har vi lärt oss, hur kan samarbetet utvecklas?

15.15 World café
Temadiskussioner om bl.a. kognitiv tillgänglighet, användarundersökningar, ljudzoner, arbetsprocesser för utveckling av lärandemiljöer och kreativa rum.

16.45 Sammanfattning

17.00 Beräknat slut på första dagen

18.30 Frivillig, gemensam middag som bekostas av deltagarna själva
Ange i din anmälan om du vill delta på middagen så vi vet hur många vi ska boka bord för.

Dag 2, 5 juni
09.00 Hur möter vi våra användare? Johanna Palm, Linnéuniversitets Universitetsbibliotek
Vi håller på att se över hur vi med möblering, skyltning och arbetssätt kan bidra till en bättre användarupplevelse och använda personalresurser mer effektivt. Det blir en inblick i pågående arbete och funderingar: exempelvis om “kalla på hjälp” – knapp, chattbot och annat som påverkar hur vi utformar mötet med användaren i det fysiska rummet.

09.40 Temadiskussion om aktuellt ämne, inkl fika

10.15 Gemensam avfärd till Medborgarplatsen

11.00 Studiebesök på Tranströmerbiblioteket

12.15 Frivillig, gemensam lunch som bekostas av deltagarna själva
Ange i din anmälan om du vill delta på lunchen så vi vet om vi behöver boka bord!

13.30 Beräknat avslut på träffen

Anmälningsinformation:
  • Anmälan senast: 26 maj 2024
  • Begränsat antal deltagare (max 35)
  • Middag dag 1 och lunch dag 2 bekostas av deltagarna själva. Ange i din anmälan om du vill delta så vi vet hur många vi ska boka bord för.
  • Deltagare måste vara enskilda medlemmar i Svensk biblioteksförening eller anmäld som representant i nätverket för institutionell medlem – Bli medlem här, länk öppnas i nytt fönster!

Kontaktperson för nätverksträffen: Linn Bech-Hanssen, linn.bech-hanssen@ub.gu.se, 0766-18 65 29.

Anmälan via medlemssidan
Svensk biblioteksförening går nu över till att använda medlemssidan för kommunikation och anmälningar till evenemang. När du trycker på knappen Till anmälan nedan, kommer du till medlemssidan. Om det är första gången du loggar in behöver du först klicka på ”Glömt lösenord”.

När du har loggat in väljer du ”Kommande evenemang” och anmäler dig. Kontakta info@svbib.se om du har några frågor om inloggningen.  Kom ihåg att du endast kan skapa lösenord med den e-postadress du anmält till föreningens medlemsregister.

Till anmälan