Välkomna till höstens fysiska nätverksträff i Stockholm! Första halvdagen kommer vi att ägna åt bildupphovsrätt och licenser, hur vi kan hantera de frågeställningar som våra användare och vi själva har. Vi vill även ta upp det senaste när det gäller upphovsrättsdirektivet. Det finns flera aktörer som arbetar med olika aspekter av upphovsrätt och som vi på olika sätt kan samarbeta med, PRV är inbjudna och även Wikimedia. Vi vill också ge utrymme till att diskutera olika typer av aktuella upphovsrättsfrågor.

Datum:           18-19 oktober
Tid:                Onsdag 12.00-16.30, torsdag 9.00-12.00 (lunch till lunch)
Plats:              Svensk biblioteksförenings lokaler på Oxtorgsgränd 2

Program

Onsdag 18 oktober

12.00 Gemensam lunch

13.00 PRV Lägesbeskrivning. Thomas Riesler, PRV

13.20 Bilder och upphovsrätt, 23§ URL och avtalslicensen för högskolor. Jenny Widmark, Malmö universitetsbibliotek med Thomas Riesler, PRV

14.30 Fika 

15.00 Öppen onlinekurs om CC-licenser i vetenskaplig publicering. Johanna Österåker och Therese Nilsson, Umeå universitetsbibliotek

15.45 Creative commons och forskningspubliceringar. Aprile Clark, Lunds universitetsbibliotek

Torsdag 19 oktober

9.00 En upphovsrättslag i förändring – hur påverkas biblioteken?  Eric Luth, Wikimedia

10.00  Fika

10.30 Öppen vetenskap – lägesbeskrivning 

10.45 Workshop-moment

  • Öppen vetenskap
  • Open Access – aktiviteter i samband med OA-veckan
  • Upphovsrätt och AI
  • Rights retention

11.45 – 12.00 Sammanfattning och avslutning

Anmälningsinformation:
  • Anmälan senast: 10 oktober 2023
  • Begränsat antal deltagare (max 35 personer)
  • Deltagare måste vara enskilda medlemmar i Svensk biblioteksförening eller anmäld som representant i nätverket för institutionell medlem – Bli medlem här, länk öppnas i nytt fönster!
Kontaktperson för nätverksträffen:

Inga-Lill Nilsson, inga-lill.nilsson@kau.se

Anmälan via medlemssidan

Svensk biblioteksförening går nu över till att använda medlemssidan för kommunikation och anmälningar till evenemang. När du trycker på knappen Till anmälan nedan, kommer du till medlemssidan. Om det är första gången du loggar in behöver du först klicka på ”Glömt lösenord”.

När du har loggat in väljer du ”Kommande evenemang” och anmäler dig. Kontakta info@svbib.se om du har några frågor om inloggningen.  Kom ihåg att du endast kan skapa lösenord med den e-postadress du anmält till föreningens medlemsregister.

Till anmälan