Inför att vecka 44 närmar sig tipsar Svensk biblioteksförenings utredare Jenny Nilsson om sprudlande inspiration inför Läslovet som i år har temat poesi.

Vers är ord som har ordnats till något slags melodi. Melodi är rytmer och klanger som återkommer.

Alf Henriksson

Det finns mycket inspiration på nätet att hämta för de som vill läsa eller skriva dikter med barn och unga under lovet.

Litteraturbanken är ju en guldgruva för att finna bra poesi. Där finns också fina dikter att lyssna på, ofta inlästa av författaren själv. Kanske kan man få höra en dikt per dag i biblioteket? Missa inte Diktens museum med digitala utställningar, bokfilmer och kunskapsrum. Ett av kunskapsrummen handlar om Verskonstens ABC och bygger på Alf Henrikssons bok med samma namn (som citatet ovan är hämtat ifrån). Boken finns i sin helhet på samma ställe.

Två antologier som Svenska Akademien i samarbete med förlaget En bok för alla givit ut ger mycket inspiration. Den ena antologin är ”En bro av poesi” som genom Skolverket distribuerades till alla elever som började förskoleklass 2021. Inför Läslovet 2024 kommer diktboken antologin ”Tid för poesi” som en gåva från Svenska Akademien riktad till mellanstadiet, även nu i samverkan med Skolverket och En bok för alla. För urvalet står Ann Boglind och Anna Nordlund. Se gärna på Läslovets inspirationsdag där böckerna presenteras och där du kan få en massa andra bra tips!

Skolverkets Lärportal har en bra resurs om att utforska textvärldar inom förskolan. I den ingår ett avsnitt om Poesi och språklek, där får vi i en kort film möta personal och barn på en förskola på Öckerö och se hur de leker fram dikter.

När jag själv arbetade som barnbibliotekarie så jobbade jag mycket med barns och ungas eget skrivande. Ibland ihop med gästande författare (bland annat ett oförglömligt skrivarläger med den fantastiska Siv Widerberg, som hade temat poesi) men också på egen hand i grupper på biblioteken. Även om det egna skrivandet stod i centrum inspirerades många av dem av att vi också läste mycket dikter, såg på konst och foton och lyssnade på musik. Vi gjorde utställningar med dikter och publicerade dem i enkla häften. Barns rätt att själva få uttrycka sig är ju en viktig del i bibliotekens demokratiska uppdrag. Att jobba med poesi på biblioteken ihop med barn och unga och synliggöra det, ser jag som en väldigt bra praktik.

Vill man läsa mer om barns och ungas eget skrivande så rekommenderar jag verkligen Barnens bibliotek. När unga vill ta ytterligare steg finns också Boktuggs sida om inspirerande böcker om att bli författare. Inom föreningen finns nu också Expertnätverket för skrivande på bibliotek.

Hoppas ni hittar många roliga sätt att läsa och skriva dikter på Läslovet!