När jag först började omvärldsbevaka och spara på artiklar var jag väl elva, tolv år. Varje fredag fick min mormor ett nytt nummer av Året Runt i brevlådan och jag kastade mig över den så fort jag fick chansen. Jag älskade att läsa kändisreportagen, sminktipsen och tv-sidorna.
När alla hade fått läsa tidningen och lösa klart korsorden fick jag tidningen och kunde klippa ut det jag ville spara och satte i en pärm. I denna pärm fanns även klipp från dåvarande Kamratposten och en och annan Svensk Damtidning som mormor ibland fick av någon väninna (och som hon försökte gömma för mig för den tyckte hon var fördärvlig…!).
Kanske är det på grund av detta klippande och sparande som jag älskar Pinterest. Det är utan konkurrens min favoritsocialamedie-plattform. Förutom klipp och klistrandet, och numera även kollageskapandet, så gillar jag den för att jag slipper interagera genom konversation med andra på plattformen. Pinterest är också en bra sökmotor och jag väljer hellre den än Instagram för bildsök. Och det verkar vara fler och fler som dras till Pinterest av samma anledning. I slutet av förra året började jag märka i flera bildtexter och kommentarer på Instagram att det hänvisades till konton och kollage på Pinterest. Jag blev nyfiken och började leta efter artiklar som kunde sprida lite ljus i frågan och hittade bland annat denna som beskriver hur generation Z använder plattformen.
Det är klart att våra mobiler avlyssnas. Eller? I en artikel på forskning.se reder skribenten ut vilka data som faktiskt samlas in av mobilen och huruvida appar faktiskt gör aktiva avlyssningsförsök. Vilket fick mig att tänka på The Boring Phone, som nyligen lanserades på Milanos designvecka. Telefonen är en del av en ny så kallad ”dumbphone-boom”, som har uppstått på grund av, eller tack vare, generation Z:s misstänksamhet mot data- och uppmärksamhetskrävande tekniker som de har vuxit upp med. Fenomenet med dumbphone-trenden, som ironiskt nog startade på TikTok, beskrivs i en artikel i The Guardian där man också kan läsa om hur klurigt det är att försöka vara en del av samhället utan sin smartphone.
Några korta tips
Om du, liksom jag, glömmer bort kortkommandon som inte används så ofta så finns det en lösning. Keycheck är en grundlig katalog med 1411 genvägar för 101 appar. Utforska på tre sätt: tryck på en tangentbordsgenväg för att hitta appar som svarar på den, sök efter en specifik app eller bläddra i en lista över alla appar.
Alla dessa recept som finns på nätet! Tyvärr har matlagningsrelaterade webbplatser oftast den sämsta tänkbara användarupplevelsen. Med den här praktiska webbappen kan du helt enkelt lägga till ”cooked.wiki/” framför en URL till ett recept, så får du en ren, praktisk vy över just det receptet som du sedan kan redigera och spara.