Folkbildningen har en lång tradition i Sverige. Det bedrivs studiecirklar och band repar i studieförbundens lokaler. Men folkbildningen är bredare än så.
Biblioteken, med sitt uppdrag enligt lag att främja intresset för bildning, är en viktig spelare för folkbildningen. Både i sin egen rätt, och genom folkbibliotekens samarbeten runt om i landet med studieförbunden. En annan viktig aktör inom folkbildningen är public service, inte minst Utbildningsradion (UR).
Folkbildningsuppdraget är en central del av public service-uppdraget. “Villkoret att programutbudet som helhet ska präglas av folkbildningsambitioner ska gälla även nästa tillståndsperiod” föreslås det i public service-utredningen ”Ansvar och oberoende – public service i oroliga tider” (SOU 2024:34). Med fokus på det livslånga lärandet föreslås UR även ha ett utbud för dem som inte omfattas av utbildningsområdet, men fortfarande med en inriktning på utbudet som kombinerar lärande och pedagogik.
Det är oroväckande att utarmningen av folkbildningen sker hos så många aktörer parallellt
I samband med det nya sändningstillståndet, som public service-utredningen har berett, har UR bett om mer pengar – en ökning med 85 miljoner 2026 och en fortsatt ökning på 2 procent under resten av tillståndsperioden. Ökningen menar UR är nödvändig för att kunna säkra beredskapsuppdraget och samtidigt upprätthålla och utveckla verksamheten. Den önskade ökningen har inte föreslagits av public service- kommittén, vilket bland annat riskerar att drabba UR:s folkbildningsuppdrag.
Folkbildningen är även utmanad genom att studieförbunden har fått en sänkning av anslagen med cirka 500 000 miljoner under en treårsperiod, från 1,8 miljarder 2023 till ungefär 1,3 miljarder 2026. Ett studieförbund, Kulturens bildningsverksamhet, har redan tvingats lägga ner sin verksamhet i och med neddragningarna. Folkbiblioteken har i sin tur en fortsatt ekonomisk utmaning, där Biblioteksbladet i sin undersökning visar att åtta av tio folkbibliotek och har en sämre ekonomi i år än förra året.
Den svenska befolkningen riskerar att inte nås av bildningsinsatserna.
Det är oroväckande att utarmningen av folkbildningen sker hos så många aktörer parallellt. Ska folkbildningen kunna upprätthålla sin plats inom det svenska bildnings- och utbildningsväsendet måste alla aktörer ha möjlighet att spela sin roll. De möjligheterna utarmas nu när de ekonomiska förutsättningarna har blivit, eller kommer att bli, sämre för såväl folkbiblioteken som studieförbunden och UR. Det innebär färre författarsamtal, studiecirklar, replokaler, och färre tv- och radioprogram att bygga verksamhet kring. Den svenska befolkningen riskerar att inte nås av bildningsinsatserna.
Folkbildningens ekosystem kräver resurser. Det kommer Svensk biblioteksförening fortsätta att arbeta med så länge det behövs.