Tjugo år efter att serien började sändas har jag äntligen börjat titta på The Wire. Varför berättar jag detta? Jo, för att 2002 års poliser i Baltimore hade inga smartphones, de flesta hade inte mobiltelefoner alls, utan personsökare.

Gangstrarna i seriens första säsong använder sig av ett intrikat system av sökare och telefonkiosker för att få sina affärer gjorda. Även poliserna har sökare och ringer från telefonkiosker och de har fasta telefoner inne på sina kontor.

Den 9 januari i år var det 15 år sedan Steve Jobs presenterade den första färdiga Iphonen. Den hade bara 16 appar och det var på håret att han hade något att presentera över huvud taget. Idag är Apple världens mest lönsamma företag med den mest framgångsrika produkten någonsin. Vi kan lugnt konstatera att smartphonen är en av historiens mer revolutionerande produktutvecklingar, vad vi än tycker om den.

Jag kan inte låta bli att fundera på hur karaktärerna i The Wire hade reagerat om någon hade berättat för dem att ”om ett par år kommer du ha en dator i handen. Uppkopplad mot hela världen.”

It’s almost impossible to predict the future. But it’s also unnecessary, because
*most people are living in the past*.

All you have to do is see the present before everyone else does.

I mitt allmänna omvärldsbevakande hamnade jag hos Jason Crawford, som är skyldig till ovanstående uttalande. Han menar att de flesta människor är långsamma att märka och acceptera förändringar. Om du bara kan vara snabbare än de flesta på att se vad som händer, uppdatera din modell av världen och reagera därefter är det nästan lika bra som att se framtiden.

Hur ska man bära sig åt för att vara snabbare än andra? Crawford listar fem punkter; självständigt tänkande, lyssna på andra oberoende tänkare, skilj på oberoende tänkare och knäppgökar (båda är ”motsägelsefulla”; endast en har rätt!), läs brett samt lär dig hur du ska fatta beslut när du står inför osäkerhet.

För att samla på allt jag ser, läser och hör har jag testat några olika appar.

Eftersom jag själv tämligen ofta får frågor på hur min omvärldsbevakningsstrategi ser ut tänker jag uppehålla mig lite vid den fjärde punkten – läs brett. Jag vill därför dela med mig av några av mina favoritkällor:

restofworld.org

”resten av världen” är en – löjlig  – företagsterm som ofta används i globala affärsverksamheter. Det är en allmängiltig fras som i princip betyder ”alla andra”. Och det representerar i allmänhet miljarder människor utanför västvärlden. Rest of World är en internationell ideell journalistisk organisation. Följ deras rapportering om du är intresserad av vad som händer när teknik, kultur och mänsklig erfarenhet kolliderar, på platser som vanligtvis förbises och underskattas.

adalovelaceinstitute.org

Ada Lovelace Institute grundades av Nuffield Foundation i början av 2018 i samarbete med Alan Turing Institute, Royal Society, British Academy, Royal Statistical Society, Wellcome Trust, Luminate, techUK och Nuffield Council on Bioethics. På ALI fokuserar man inte på vilka typer av teknik man vill bygga, utan på samhällsbygget. Genom forskning, politik och praktik vill man se till att den tekniken används först och främst i mänsklighetens tjänst.

libraryfutures.net

”Alla behöver någon gång tillgång till digitalt innehåll var de än befinner sig och utan långa väntetider. Biblioteken måste anta en teknikvänlig strategi som uppfyller behoven i våra samhällen.” Det är principen bakom denna rörelse som står upp för en teknikpositiv framtid för biblioteken.

För att samla på allt jag ser, läser och hör har jag testat några olika appar.

I många år tyckte jag att Instapaper.com var oslagbar. Instapaper finns både som app och som bokmärke till Chrome, Opera, Firefox och Safari. Den ska även vara kompatibel med Kindle, men det har jag inte testat. Jag gillar fortfarande enkelheten och gränssnittet men tjänsten har sina begränsningar, du kan bara spara webbsidor.

Jag har därför skaffat mig ett konto på raindrop.io istället. Tjänsten låter dig spara favoritböcker, låtar, artiklar och allt annat du stöter på när du surfar. Ofta laddar jag också upp pdf-filer i raindrop. Det går också att dela sånt du har sparat med andra; medarbetare, familjemedlemmar eller hela webben kan få tillgång till din samling om du skulle vilja det. Raindrop finns som app för iOS och Android och har bokmärken för Chrome, Safari, Firefox, Edge och Opera.

Vi kan lugnt konstatera att smartphonen är en av historiens mer revolutionerande produktutvecklingar, vad vi än tycker om den.

En tjänst liknande raindrop är museapp.com, där du dessutom kan anteckna i appen. Jag har testat den för kort tid för att säga någonting om den, men det känns som att den passar bäst om man har en iPad och en Apple Pencil. Museapp finns enbart på AppStore.

Medan jag ändå är i tipsartagen vill jag passa på att nämna DeepL translator. Den slår Google translator med hästlängder när det gäller åtminstone översättning från engelska till svenska och vice versa. Än så länge finns en mycket bra gratisversion på webben och även som app för Mac, iOS och Windows. Eftersom DeepL på kort tid har blivit väldigt populär och därmed belastad har man fått stänga av vissa gratisfunktioner. Kanhända att tjänsten så småningom blir helt avgiftsbelagd.

Jag avslutar mitt tipsande med lite skoj: lingyourlanguage.com är en rolig tjänst som låter dig gissa ord på olika språk. Du kan välja svårighetsgrad. Jag hade jättekul när jag testade mig själv, men det är säkert ännu roligare om man har någon att tävla mot/med!