När jag skriver det här är det snart dags för Pride-vecka i min hemstad. Som bibliotekarie med hbtq-frågor* som ett av mina ansvarsområden är det bråda tider att förbereda allt inför veckans programpunkter. Samtidigt funderar jag på hur hbtq-perspektivet kan synliggöras både i det fysiska biblioteksrummet och i våra digitala kanaler. Helst ska allt vara regnbågsfärgat under denna speciella vecka på året, som är ett så lämpligt tillfälle att lyfta fram osynliggjorda berättelser och nya perspektiv.

Att på något vis uppmärksamma hbtq-frågor under Pride är numera givet på många bibliotek. Det kan vara en temaskyltning, en regnbågsflagga eller en föreläsning. En del bibliotek har också, som biblioteket där jag jobbar, en regnbågshylla som samlar ett bestånd av böcker med hbtq-perspektiv. Några har skapat regnbågssidor på webben med boktips och artiklar. Att jobba på det här viset med särskilda satsningar är ett effektivt sätt att se till att alla känner sig inkluderade och välkomna på biblioteket, både besökare och anställda. Det är också ett sätt att uppfylla bibliotekets demokratiska uppdrag och de mänskliga rättigheter som är kopplade hit, så som exempelvis rätt till information.

Risken med temaveckor och specialsatsningar är dock att de att antingen blir tillfälliga tomtebloss eller att de ses som något som ligger utanför den ordinarie verksamheten. Missförstå mig rätt, att Pride uppmärksammas på biblioteket är viktigt och att ha en regnbågshylla är ett bra sätt att lyfta fram hbtq-perspektivet. Men det innebär inte att bibliotekets arbete med hbtq-frågor kan bockas av och anses färdigt i och med det. Jag skulle önska mig ett bredare förhållningssätt där sexualitet och könsidentitet ses som de grundläggande faktorer som de faktiskt är i en människas liv. Där vi inser att homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera inte finns bara en vecka om året eller på en enda hylla.

Missförstå mig rätt, att Pride uppmärksammas på biblioteket är viktigt och att ha en regnbågshylla är ett bra sätt att lyfta fram hbtq-perspektivet. Men det innebär inte att bibliotekets arbete med hbtq-frågor kan bockas av och anses färdigt i och med det.

Den här tanken kan lätt kännas betungande. Hur ska vi kunna representera alla olika perspektiv när vi har begränsat med tid och resurser? Tänk om vi gör fel på något vis, vad händer då? Den här prestationsångesten är något som jag själv har känt på och i värsta fall tror jag att den gör att man ger upp och väljer att inte göra något alls. Men en lösning kan vara att se de små sakerna, de som vi redan gör och de som vi enkelt skulle kunna göra mer av.

Som exempel på vardagligt hbtq-arbete på bibliotek ska jag ta en historia som en bekant berättade för mig. För ett antal år sedan bodde hen på en mindre ort och besökte då ofta det lilla folkbibliotek som fanns där. Biblioteket hade en stående skyltning med böcker på temat ”Bibliotekarien rekommenderar”. Min bekant, som då var i 20-årsåldern, lånade ofta böcker från den skyltningen och upptäckte snart att många av dem hade något slags hbtq-perspektiv. Det uppskattades väldigt mycket av en ung person som längtade efter att få läsa berättelser som hen kunde identifiera sig med. Tanken på att bibliotekarien hade tänkt till och brytt sig om att inkludera böcker utanför cis- och heteronormer var väldigt värmande för min bekant. Och det utan att en enda regnbågsflagga fanns i sikte.

Det behöver alltså inte vara så storslaget och du kan börja redan idag. Välj en bok om ett barn som har två mammor till sagostunden. Tipsa en tonåring om en bok med en transperson i huvudrollen. Sälj in en lesbisk kärleksroman till en medelålders romance-älskare. Bjud in regnbågsförfattare till ditt bibliotek. Ta fram resurser för forskare och studenter som vill utforska hbtq-perspektiv och ämnen som berör hbtq-personer. Gör det du vanligtvis gör, men testa att tänka lite bredare, kör i nya hjulspår. Kom ihåg att det här inte är något som du någonsin blir klar med och att det är helt okej.

Att på något vis uppmärksamma hbtq-frågor under Pride är numera givet på många bibliotek. Det kan vara en temaskyltning, en regnbågsflagga eller en föreläsning. En del bibliotek har också, som biblioteket där jag jobbar, en regnbågshylla som samlar ett bestånd av böcker med hbtq-perspektiv.

Känner du att du inte har tillräcklig kunskap om hbtq-litteratur eller att du behöver inspiration till programverksamhet? Kolla med andra som vet, till exempel bibliotek som arbetar mycket med hbtq-frågor. Samarbeta med lokala hbtq-organisationer på din ort och inte minst: prata med dina låntagare! Tillsammans kan ni hjälpas åt att skapa en verksamhet som gör att biblioteket blir till för fler, i det stora eller i det lilla. Det behöver inte alltid vara så färgsprakande, det behöver bara finnas där.

*Förkortningen hbtq står för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera personer

Tove Liliequist
Bibliotekarie
Umeå stadsbibliotek

Foto: Evelina Liliequist