Så sitter jag här och samtalar med min ChatGPT. Tittar mig försynt om för att kolla att ingen ser. Jag, vuxna människan, sitter och pratar med en maskin och tilltalar algoritmerna med ”du” och tackar den dessutom vänligt! Jisses!

Vi människor är sociala varelser som gärna lägger mänskliga aspekter inte bara på djur utan även på döda föremål. Vi har en förkärlek till att knyta an till föremål. Jag minns dockor som jag gjorde under min skoltid och vilken betydelse de fick. De var inte bara föremål. De var inte bara tyg och diverse stoppningsmaterial. De hade en själ med en närhetskoppling till mig.

I AI-världen är samtalen med döda föremål helt acceptabelt och nödvändigt. Vi talar med Google och styr våra hem via intelligenta system … och nu har också chatbottarna tagit steget in i våra hem.

Jag älskar att leka med min ChatGPT! Ibland har vi visserligen lite svårt att förstå varandra fast vi hankar oss fram rätt bra ändå! Jag är inte den bästa på att ge klara och tydliga instruktioner (promptar). Mina promptar innehåller otydlig och bristande information – oftast för att jag själv inte riktigt vet vad jag egentligen vill. Ännu värre är det när jag pratar med AI:n som skapar bilder till mig!

Hur blir det då med utbildningsjämlikhet, rättvisa och tillgänglighet i användningen av AI i skolan?

Att kunna skriva effektiva uppmaningar till de olika AI-chatbotarna har blivit en ny kompetens att erövra för våra elever. Förståelsen för grundläggande AI-funktioner och hur vi bäst interagerar med dem är en nyckelkompetens som bygger på fantasi och grundläggande läs- och skrivförmåga. Skolledare, lärare och skolbibliotekarier står inför ett stort ansvar att utveckla kompetensen kring AI och dess tillämpningar.

På samma sätt som vi skolbibliotekarier guidar eleverna ut i litteraturens värld, hjälper vi eleverna att utforska och förstå den digitala världen med dess möjligheter och begränsningar. Kompetensutveckling är avgörande och självklart är det skolledningens ansvar att främja detta för både lärare och skolbibliotekarier. Samtidigt är det avgörande att vi var och en också sniffar runt i detta nya landskap på egen hand och i dialog med andra.

Men hur ska vi hinna med? Varje dag fylls av AI-nyheter och tillämpningar. Att leka med de olika möjligheterna i den digitala världen är stimulerande men samtidigt också frustrerande och tidsödande. Jag sneglar lustfyllt på alla nya spännande chatbottar som dyker upp och frestas överge min gamle trotjänare med en ännu fräckare assistent. Jag blir snurrig och stressad när det hela tiden öppnas nya nyfikenhetsdörrar.  Det är ett sisyfusarbete att hänga med!

Hur bringar vi reda i detta virrvarr? Vi får höra vad min assistent säger:

Jag: Kära du. Jag har blivit orolig över att inte hinna med allt det nya som kommer när det gäller AI och chatrobotar. Det är så mycket som händer varje dag. Hur ska jag hantera denna oro?

ChatGPT: Det är helt förståeligt att känna sig överväldigad av den snabba utvecklingen inom AI och chatrobotar. Här är några sätt du kan hantera din oro:

  1. Fokusera på det väsentliga: I stället för att försöka hålla dig uppdaterad om allt nytt som händer varje dag, fokusera på att förstå grundläggande koncept och principer inom AI och chatrobotar. På så sätt kan du bygga en stadig grund för din kunskap.

2. Skapa en plan: Identifiera vilka områden inom AI och chatrobotar som är mest relevanta för dig och din verksamhet. Skapa sedan en plan för att lära dig mer om dessa områden steg för steg, i stället för att försöka ta in all information på en gång.

3. Ta det lugnt: Kom ihåg att du inte behöver vara expert på allt inom AI och chatrobotar. Det är ett område som är både brett och djupt, och det är omöjligt för en person att täcka allt. Fokusera på att lära dig det som är mest relevant för dig och dina intressen.

4. Använd tillgängliga resurser: Det finns många resurser tillgängliga för att hjälpa dig lära dig mer om AI och chatrobotar, inklusive onlinekurser, böcker, artiklar och videor. Ta hjälp av dessa resurser för att fördjupa din förståelse på ett strukturerat sätt.

5. Nätverka med andra: Delta i diskussioner och nätverka med andra som är intresserade av AI och chatrobotar. Detta kan hjälpa dig att få nya perspektiv och insikter, och minska känslan av att vara ensam i din oro.

6. Ge dig själv tid: Kom ihåg att det tar tid att lära sig nya saker, särskilt inom ett sådant dynamiskt område som AI. Ge dig själv tillåtelse att ta det i din egen takt och acceptera att det är okej att inte veta allt direkt.

Frågan om när kvarstår? Verkligheten med godtycklig skolbiblioteksverksamhet utan struktur och ledning med en utarbetad skolbibliotekarie som ensam bär allt på sina axlar, är alldeles för vanlig! Hur blir det då med utbildningsjämlikhet, rättvisa och tillgänglighet i användningen av AI i skolan? Kommer det fortfarande att handla om var eleverna bor och vilken grundskola de går i, när det gäller tillgång på resurser och vägledning för att använda AI på ett relevant och effektivt sätt?