När jag funderade på vad jag skulle skriva i min tipskrönika tänkte jag först att jag inte skulle skriva något om artificiell intelligens, AI. För det gör ju ”alla andra”. Men nu blir det lite AI i alla fall, jag kunde liksom inte undvika det.

Sedan årsskiftet har minst fem religiösa AI-botar skapats där man pratar med en bot som låtsas vara den hinduiska guden Krishna, och fler lär vara på väg. Experter har varnat för att chattrobotar som tillåts spela gud kan få oavsiktliga och farliga konsekvenser. Frilansjournalisten, Nadia Nooreeyezdan fann att en del av de svar som genereras av Gita-botarna saknar filter för exempelvis kvinnohat. Tre av dessa robotar säger till exempel att det är acceptabelt att döda någon annan om det är ens ”dharma” eller plikt. Läs mer om GitaGPT och de andra botarna här: https://restofworld.org/2023/chatgpt-religious-chatbots-india-gitagpt-krishna/

En av de mer tilltalande tillämpningarna av den senaste tidens AI-hype är appen med det passande namnet tl;dv*. Tjänsten gör det möjligt att transkribera och sammanfatta långa, tråkiga videosamtal på Google Meet och Zoom. tl;dv finns inte på svenska ännu, men det kanske bara är en tidsfråga. Eller så poppar det snart upp en liknande tjänst som går att använda även här.

*too long; didn’t view

Sedan årsskiftet har minst fem religiösa AI-botar skapats där man pratar med en bot som låtsas vara den hinduiska guden Krishna, och fler lär vara på väg.

Wavelength försöker få gruppchatten att kännas lite roligare och lättare genom att skapa trådar för olika konversationer. När du först startar en grupp i appen startar du också den första tråden när du skriver ett meddelande – även om gruppen bara består av två personer. Därefter kan andra användare svara på den tråden eller skapa en ny. Dessutom kan du enkelt lägga till GPT-3.5 från OpenAI i dina gruppchattar. Det räcker med att nämna @AI för att bjuda in din intelligenta virtuella assistent att delta i samtalet. Rätt kul, faktiskt!

Några som har lyckats producera mängder av text genom åren utan AI kan du se i dokumentären Turn Every Page. I 50 år har författaren Robert Caro och hans mångårige redaktör Robert Gottlieb arbetat ihop. Vid tiden för inspelningen är Caro 86 år fyllda och han arbetar för att slutföra den sista volymen av sitt mästerverk, The Years of Lyndon Johnson. Gottlieb, då 91 år gammal, väntar på att få redigera den.

Tjänsten gör det möjligt att transkribera och sammanfatta långa, tråkiga videosamtal på Google Meet och Zoom. tl;dv finns inte på svenska ännu, men det kanske bara är en tidsfråga.

Även om jag saknar berättelser som till exempel hur Caro försörjde sig mellan sina två första böcker, och hur det verkligen går till när man förhandlar bokkontrakt, så är detta en dokumentär som absolut är sevärd. Man får bland annat följa med Caro och hans hustru Ina Caro till LBJ Presidential Library där de sitter och arbetar med de väldiga arkiven. Jag blir genast sugen på att läsa alla fyra böckerna om Lyndon Johnson (eller ja, för första gången i mitt liv överväger jag faktiskt att välja ljudböckerna). Den femte boken som dokumentären fokuserar på, har fortfarande inte fått något publiceringsdatum. Kommer Caro och Gottlieb hinna slutföra sitt livsverk?

Och till sist en klassisk understreckare: David Larsson Heidenblad, docent i historia vid Lunds universitet, efterlyser andra skildringar av vår samtid än den gängse populärkulturella. Visst är det intressant med filmer som The Social Network eller tv-serier om The Pirate Bay, men Larsson Heidenblad menar att vi behöver mer sammansatta skildringar av samhällets digitalisering för att kunna förstå vår egen samtid. Han frågar sig om det inte börjar bli dags för historiker, journalister och författare att utforska 90-talet närmare?