Den 1 januari, medan nyårsraketer fortfarande exploderade över himlavalvet och champagnekorkar flög genom luften, fiskade Expressens journalist Niklas Svensson taktfast upp sin mobil ur fickan och avfyrade snart snabbare än en oljad blixt följande tweet, som bestod av ett kortfattat siande om det år som alldeles precis inletts:

2020. Det blir bra.

Adjektivet bra har många synonymer. Några av dem är: finfin, fantastisk, förträfflig och prima. Föga anade väl då någon att fantastisk skulle snart bytas ut mot farsot och prima mot pandemi.

I efterhand kan vi med smärtsam klarhet konstatera att den tvärsäkre Svensson hade fel. Väldigt fel.

I efterhand kan vi med smärtsam klarhet konstatera att den tvärsäkre Svensson hade fel. Väldigt fel. Den clairvoyanta tweeten förutspådde att år 2020 skulle bli ett Annus mirabilis, det vill säga ett helt fantastiskt år. Jag vill inte låta för hård mot Niklas Svensson i det här fallet, men vi kan åtminstone konstatera att han inte hade rätt. Om han däremot istället hade basunerat ut nyheten om att Svensk biblioteksförening inom mindre än två veckor skulle få en ny kommunikationsavdelning, skulle han emellertid inte haft fel.

Jag började det här året med en förhoppning om att jag skulle få förvärva ny kunskap och arbeta mer med sociala medier och hemsidor och överkomma praktiska problem tillsammans med ett gäng härliga och peppade kollegor och att dessutom få lägga till nya erfarenheter i mitt CV. Att jag snart skulle få mina önskningar och förhoppningar om detta infriade var förstås till glädje.

Men att mina nya kunskaper och erfarenheter skulle komma att till största del förvärvas på avstånd och att min nya arbetsplats snart skulle förläggas till den digitala plattformen Microsoft Teams, kunde varken jag eller Niklas Svensson förutsäga när 2020 fortfarande var i sin linda.

Fast det här året har ändå givit mig mycket. I min roll som kommunikatör har jag bland annat haft nöjet att ha kontakt med både föreningens medlemmar och bibliotekspersonal runt om i landet. Jag har arbetat tillsammans med styrelsemedlemmar, intervjuat ordföranden i olika regionföreningar, skrivit nyheter till både vår hemsida och Biblioteksbladet och dessutom haft äran att publicera våra gästskribenters krönikor.

Det har varit roligt att delta i arbetet inom projektgruppen för nya Biblioteksbladet och jag ser fram emot hur föreningens anrika tidskrift kommer att fortsätta att utvecklas och nå nya läsare. Och något som varit fint har varit att få meddela och intervjua några av de som är det här årets vinnare av Sveriges biblioteks utmärkelser. Därtill har det varit ett privilegium att få arbeta tätt ihop med mina professionella och glada kollegor på Svensk biblioteksförenings kansli, om än mestadels på avstånd.

Biblioteksdagarna blev inte av i fysisk form i år, inte heller Almedalen eller Bokmässan i Göteborg. Samtliga evenemang skulle jag ha bevakat och jag hade sett mycket fram emot att få skriva om både Biblioteksdagarna och få träffa medlemmar vid vår mässmonter i Göteborg, där nya Biblioteksbladet skulle ha presenterats och firats med diskussioner och bubbel.

Men om det är något som vi på Svensk biblioteksförening visat under den här pandemin, så är det att vi helt kan ställa om för att ändå fullfölja vår verksamhet, trots omständigheterna.

Men om det är något som vi på Svensk biblioteksförening visat under den här pandemin, så är det att vi helt kan ställa om för att ändå fullfölja vår verksamhet, trots omständigheterna. Vi har genomfört föreningens årsmöte, expertnätverken har anordnat träffar och föreningsstyrelsen har fortsatt att ha sina möten digitalt. Två andra exempel jag vill nämna i sammanhanget är konferensen Hållbara samhällen och bibliotek – Live från Malmö, som blev mycket uppskattad med sina intressanta internationella talare, samt vårt seminarium på temat lättlästa texter med professor Åsa Wengelin, som också sändes live på årets digitala Bokmässa.

I samband med att jag nu avslutar min tjänst som kommunikatör på Svensk biblioteksförening, vill jag hälsa Björn Orring välkommen tillbaka från föräldraledigheten och sinom tid också Elza Zandi. Jag vill även varmt tacka mina kollegor Karin Linder, Matilda Andréasson Gurenius, Jenny Nilsson, Karin Martinsson, Anna Lindahl, Maria Bergendal och Andrzej Olas för denna ändå helt unika tid i mitt liv.

2020. Ett Annus horribilis som vi försökte göra vårt bästa av med den tid som givits oss. Med den kunskap vi ägde, den teknik vi hade till vårt förfogande och med de gemensamma krafter vi uppbringade, blev det åtminstone inte värre än hade kunnat bli.

2020. Ett Annus horribilis som vi försökte göra vårt bästa av med den tid som givits oss. Med den kunskap vi ägde, den teknik vi hade till vårt förfogande och med de gemensamma krafter vi uppbringade, blev det åtminstone inte värre än hade kunnat bli. Så på följande vis avslutar jag här med min tid på Svensk biblioteksförening med dessa bevingade ord och ogenerat krystade rim:

Tack för allt, mitt kära kansli

där du står orubbligt säkert och tryggt

mitt i en pandemi.

 

Simon Kudrischoff

Kommunikatör och författare

Fotograf: Orlando G. Boström