I samband med SVT:s Historien om Sverige arrangerar en rad bibliotek evenemang i anslutning till serien. På Norrköpings stadsbibliotek, medlem i Svensk biblioteksförning, anordnas allt från släktforskningsprojekt till föreläsningar om Norrköpings judiska historia. Vi har pratat med Mikael Törner, bibliotekarie på Norrköpings stadsbibliotek.
Vad ni har för aktiviteter kopplat till ”Historien om Sverige”?
– Vi har under hösten ett stort antal föreläsningar och författarbesök som ger beståndsdelar till historien om Sverige: alltifrån Norrköpings stadsutveckling från medeltid till 1800-tal, Norrköpings svensk-assyriers historia, IFK:s första exporter av fotbollsproffs till Milan, industrimagnaterna bakom Norrköpings kända industrilandskap/Norrköpings judiska historia, rysshärjningarna i Norrköping 1719, folkrörelsernas/frikyrkans historia, svenska FN-veteraners berättelser om utlandstjänst – till ett gediget släktforskningsprojektet där vi får möta den självständiga 1800-talskvinnan och östgöten Augusta Söderholm, berättar Törner.
Vilka målgrupper riktar sig aktiviteterna till?
– Vi har föreläsningar och författarsamtal för alla som vill, men främst för en vuxen publik, svarar Törner.
Vad har ni fått för reaktioner på evenemangen?
– Vi verkar väcka vetgirighet, för reaktionerna på våra evenemang är framför allt: ”Tack! Vi är nyfikna!”, säger Törner.
Har ni några tips till andra bibliotek som vill anordna något i samband med serien?
– Det är väldigt brett; allt som kan berätta något om en tid eller plats är en beståndsdel i historien om Sverige, säger han.
Varför är det viktigt att uppmärksamma Sveriges historia?
– Alla människor bär på berättelser, och utgör berättelser, antingen som individer eller i ett kollektiv. Vi på bibliotek, arkiv och museer har chansen att koppla ännu fler trådar till berättelsen om Sverige. Väven blir brokigare än vad någon kunde ana!
Läs mer om vad biblioteken anordnar i samband med serien här, länk öppnas i ny flik.