Den amerikanska författaren Laurie Halse Anderson tilldelas Astrid Lindgren Memorial Award, ALMA, 2023.

Laurie Halse Anderson, född 1961 i Potsdam, New York, debuterade som författare 1996. Laurie Halse Anderson är bosatt i Philadelphia. Vid sidan av sitt skrivande har hon ett starkt engagemang i frågor som rör sexuellt våld, mångfald och censur av böcker. Hennes litterära genombrott kom 1999 med romanen ”Speak”, som översatts till flera språk, däribland svenska, och filmatiserats.

T.v. Parisa Liljestrand, kulturminster. T.h. Athena Farrokhzad.

Flera av Andersons egna böcker förekommer på listor över så kallade ”banned books”, böcker som i vissa stater och distrikt i USA är förbjudna i skolan och inte köps in av bibliotek. Två av dessa titlar är exempelvis ”Speak” (1999) och ”Twisted” (2007). Anderson säger att detta beror på en högljudd extremistisk minoritet, enligt SVT Kulturnyheter.

Halse Andersons böcker har blivit översatta till en rad olika språk. Följande böcker finns i nuläget (2023) översatta till svenska:

”Skärvor av minnen”
Översättning: Cecilia Falk
Stockholm : Lavender Lit, 2015
Originaltitel: The Impossible Knife of Memory

”Säg något”
Översättning: Ann Margret Forsström
Stockholm : Rabén & Sjögren, 2001
Originaltitel: ”Speak”

Juryns motivering:
”I sina täta ungdomsromaner ger Laurie Halse Anderson röst åt sökandet efter mening, identitet och sanning, både i samtiden och i historien. Det är en mörkt glimmande realism som levandegör betydelsen av tiden och minnet för den unga människans liv. Smärta och ångest, längtan och kärlek, klass och kön utforskas med stilistisk skärpa och saklig humor. Med varsam intensitet manar Laurie Halse Anderson fram tillstånd, stämningar och känslor och väjer aldrig för det allra svåraste.”

Foto: Randy Fontanilla.