Amanda Köpberg Hansson, barnbibliotekarie och barnrättsombud på Nora bibliotek har fått Svensk biblioteksförenings resestipendium för en studieresa till Singapore. Vi har ställt några frågor angående resan.

– Det känns väldigt roligt och spännande! Och lite nervöst förstås.

Varför åker du till Singapore?
– Jag är intresserad av hur bibliotekens fysiska utformning och digitala redskap kan göra verksamheten mer barnrättsbaserad. Min bild av Singapore, och dess bibliotek, är att det ligger i framkant vad gäller nytänkande arkitektur och digitalisering. Landets bibliotek verkar vara kreativa, upplevelserika och till viss del interaktiva platser. Jag vill besöka några av dessa bibliotek och undersöka deras lokaler, verksamheter och digitala verktyg riktade till barn och unga, samt om/hur de inverkar på barns rättigheter.

Vad hoppas du på att få ut av din resa?
– Inspiration kring hur vi i Sverige kan utveckla såväl det fysiska som det digitala biblioteket, och hur vi kan göra det med barns rättigheter i fokus. Förhoppningsvis får jag med mig många nyttiga lärdomar för mitt fortsatta arbete med barn och unga på bibliotek.

Hur känns det att få resestipendiet beviljat?
– Chockartat! Det tog ett tag innan jag förstod att det var beviljat och att jag faktiskt ska få åka på studieresa till Singapore. Det känns roligt att biblioteksföreningen gillade min idé och valde att göra den möjlig.