Vi säger välkommen till Amanda Nanor som är ny medlem i
ALMA-gruppen. Hon är barnbibliotekarie i Helsingborg och medlem i styrgruppen för Expertnätverket för barn- och ungdomsbibliotekarier.Bokstart i olika projektformer. Små barns läsning är något hon brinner extra mycket för och vill uppmärksamma. Just nu jobbar hon i Helsingborg, uppdelat på stadsbiblioteket och ett av deras områdesbibliotek, men till årsskiftet kommer hon att byta arbetsplats och kommun till Klippan.
Nanor är utbildad bibliotekarie som har arbetat tio år inom yrket. De senaste 8 åren har Nanor haft sitt främsta fokus mot– Språket är så viktigt redan från start och att hjälpa och stötta föräldrar i deras barns språkutveckling är något som verkligen behövs idag när vi har ett mer och mer digitalt samhälle och där utanförskap är en problematik. Får man läsningen och språket i en tidig ålder har man mycket mer möjligheter att utveckla sin framtid och det är något som jag anser att alla barn ska få, säger Nanor.
Hur känns det att vara med i ALMA-gruppen?
– Det känns pirrigt, men samtidigt väldigt roligt och ärofyllt. ALMA är ju ändå det största pris vi har för barn och ungdomslitteratur och få vara en del av det är helt fantastiskt! Lite nervöst med om jag ska vara ärlig, man vill ju göra ett bra jobb, säger Nanor.
Varför valde du att vara med?
– Barn och ungdomslitteratur är något som jag brinner för, det finns så mycket bra böcker och författare som får alldeles för lite utrymme idag om man jämför med de som skriver romaner för vuxna, och jag hoppas att genom att själv få vara delaktig i processen kunna lyfta barn och ungdomslitteraturen lite extra. Så när jag blev tillfrågad så var det ingen tvekan om att jag ville vara med.
Vad betyder det här för dig?
– Det betyder mycket för mig, som sagt just ALMA-priset är för oss som arbetar med barn lika viktigt som Nobelpriset i litteratur, och att få vara delaktig känns stort, särskilt när jag inte är så gammal och ”luttrad” som många andra kanske är, svarar Nanor.
Vad kommer du att tillföra?
– Jag hoppas att min erfarenhet och kunskap kring just de yngre barnens litteratur kommer få en chans att visas när vi väljer ut våra nomineringar. För mig är barnets perspektiv väldigt viktigt och det vill jag även lyfta fram även när det kommer till de vi nominerar, berättar Nanor.
Vad letar du efter när du söker nomineringar?
– Det beror lite på, är det författare eller illustratörer så vill jag se ett innehåll som kan möta barnen på deras nivå, som kan sätta ord och bild på deras känslor. Just barns känslor är så olika oss vuxna, och att kunna träffa rätt för barnen är inte alltid det enklaste. Men även det konstnärliga, det är lika viktigt. Det ska finnas en njutning i läsupplevelsen som jag tycker är så viktigt, oavsett om det är en pekbok eller en tjock ungdomsroman. Men på det stora hela så handlar det nog om engagemanget, för att ha ett uppriktigt och ärligt engagemang för barn och ungdomslitteratur, oavsett om man är författare, illustratör, bibliotekarie eller något annat visar på att man ser målgruppen, dess behov och vill ge något som når dem, svarar hon.
Vilken är din favoritbok?
– Åh, det är svårt att säga, för det finns så många som konkurrerar om första platsen, och det kommer nog bli en delad plats mellan J.R.R. Tolkiens ”Hobbit” och Holly Blacks ”The cruel prince”. Fantasy är ju min favoritgenre trots allt! Tolkiens fantastiska värld blev jag introducerad för av min pappa redan som liten, och Holly Black var den första författaren jag själv hittade och fastnade för på biblioteket som 10-åring som sedan följt med mig i vuxen ålder, säger Nanor.