I dag, 26 september, skickar Svensk biblioteksförening brev till kulturminister Parisa Liljestrand, utbildningsminister Mats Persson och skolminister Lotta Edholm angående den tillsatta utredningen om anmälningsplikt.
Förslagen och tankarna bakom anmälningsplikten har mötts av omfattande och berättigad kritik från bland annat kommuner, fackförbund, organisationer och många andra som exempelvis Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Svensk biblioteksförening står självklart bakom denna massiva kritik. Det är en juridisk och moralisk återvändsgränd som regeringen slår in på med denna politik.
– För biblioteken står anmälningsplikt, eller angiveri som det egentligen handlar om, i strid med inte bara bibliotekslag utan också internationella manifest och yrkesetiska riktlinjer, säger Helene Öberg, ordförande för Svensk biblioteksförening.
Bibliotekslagen slår fast att ”biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla”. Rätten till bibliotek för alla återfinns också i flera av de internationella manifest om biblioteksverksamhet som antagits av IFLA och Unesco, däribland Glasgowdeklarationen och det nyligen uppdaterade folkbiblioteksmanifestet. IFLA:s etiska regler för bibliotekarier och andra informationsspecialister innehåller också skrivningar som tydligt står i strid med den tänkta lagstiftningen. Regeringens planer kan alltså inte omfatta bibliotek och bibliotekarier då det i grunden skulle förändra förutsättningarna för vad vi menar med biblioteksverksamhet.
Liknande konflikter mellan en anmälningsplikt och befintliga lagar finns inom många områden i offentlig sektor. En ny lagstiftning riskerar att ställa olika kategorier av offentligt anställda mot varandra och leda till orimliga konsekvenser. Svensk biblioteksförening uppmanar ministrarna på kultur- och utbildningsdepartementen att arbeta för att regeringen inte ska gå vidare med den tillsatta utredningen.