Nordmalings bibliotek, som är institutionell medlem, har länge haft svårigheter att locka och engagera unga men har också haft problem med utlånningssiffrorna. Nu har de vänt på siffrorna. Vi har pratat med Tommy Bildström som är bibliotekschef på Nordmalings bibliotek och enskild medlem i föreningen.
– Efter pandemin var vi väldigt oroliga och vi kunde se på utlåningssiffrorna att vi drabbats lite hårdare än andra bibliotek, antagligen beroende på att vi jobbar mycket med relationer och det fungerade sämre under pandemin, säger Bildström.
I slutet av 2017 fick biblioteket i Nordmaling en ny ledning. Kommunen ville satsa på ett tydligare ungdomsperspektiv och den något unika kombinationstjänsten ungdomsbibliotekarie och bibliotekschef skapades därför.
– Egentligen är det väldigt lätt att få in ungdomar på biblioteket, det är kanske snarare vad man gör med dem då de väl är där. Vår mest lyckade satsning är kanske Virtual Reality, VR, som vi hade på fredagar, just för att komma igång efter pandemin. Det var oftast fullt av ungdomar och bara två headset. Generellt så tycker jag egentligen inte att det är aktiviteterna i sig som är betydelsefulla utan det handlar snarare om inställning. Att jobba med ungdomar kräver mer av rätt inställning än kunskaper. Om jag uttrycker mig lite förenklat så kommer man väldigt långt genom att vara snäll och lyssna och ge utrymme, säger Bildström.
Ni är ju ett integrerat folk- och skolbibliotek, vad har utmaningarna varit när ni ska försöka engagera unga att läsa?
– Jag upplever ibland att våra problem har varit mer av det praktiska slaget. Vi har jobbat mycket med ”Booktok” men då andra bibliotek inte jobbar lika mycket så fick inte våra ungdomar alltid tillgång till böckerna vi köpte in eftersom de väldigt snabbt åkte ut i vår gemensamma reservationslista. Sedan finns det lite generella problem. Det är viktigt att ha insikt i exempelvis pojkars läsning, att förstå att ”Jag tycker det är töntigt” ibland kan betyda ”Jag kan inte”. Även här är det viktigt med relationsarbete och att inte vara för snäv. Vi får en otroligt stor draghjälp av ungdomar som läser och hjälper oss att köpa in böcker. Ungdomar läser ganska mycket nu. Jag har exempelvis hur kul som helst när vi diskuterar Marvel–serier på bibblan. Det är ett gäng killar som snöat in på Warhammer och jag har själv blivit lite sugen på att läsa ”Star Wars High Republic”. Booktok–hyllan är extremt använd och efterfrågad. Vi har ett gäng glada och trevliga ungdomar som läser väldigt mycket manga. ”Utmaningen” är ibland att vuxenvärlden vill att de ska läsa annat, något jag vänder mig emot då jag själv tycker att vuxenvärlden borde läsa annat än svenska deckare men jag har vett att hålla tyst om det då folk ändå måste få läsa det de blir lyckliga av.
Hur har arbetet varit med att försöka vända på låga och sjunkande utlåningssiffror?
– Vi försöker tänka kvalitativt och inte kvantitativt. Vi har också tänkt engagerade och personligt, men sedan så är utlåningssiffrorna ett sätt att mäta. Vi kanske inte har gjort det så krångligt men i vårt uppföljningsarbete så ser vi att mer aktiviteter och mer engagemang gör så att utlåningssiffrorna stiger. Det är egentligen inte raketforskning.
Hur ser ert arbete ut idag?
– Vi har gått igenom förra årets statistik och pratat om att vi måste lägga in mer energi där vi ser att det finns förbättringsområden. Vi har pratat ganska mycket om att försöka göra fler aktiviteter och ha lite mer fart under sommaren men det är knepigt då vi också vill ha semester. Vi testar att i förväg spela in lite filmer, som när 8:orna hade praktik, då spelade vi in lite filmer där de fick kladda glass i ansiktet på mig. Det var en ganska kul arbetsdag. Vi har under en period försökt att ”komma tillbaka” efter pandemin men nu funderar vi mycket på att hålla farten, jobba lite med arbetsmiljö (eftersom det är ganska högt tempo) och försöka ha kul. Det senare låter sådär lite småflummigt bibliotekariskt men det går inte riktigt att jobba på det sätt vi gör om det inte finns någon sorts glädje i grunden.
Vad är målet?
– Vi jobbar mot väldigt enkla uppsatta mål. Tidigare år var det att vända en nedåtgående trend. Det var ganska lätt. Sedan så har vi jobbat med att få in mer inköpsförslag, det var heller inga problem förutom att jag kanske råkat gå över budgeten en aning. Två gånger. Men jag tror att det kan vara lite typiskt oss. Det är ofta praktiska problem som uppstår snarare än det jag upplever att andra behöver kämpa mer för. Vi har två bokklubbar för barn som är fullsatta och många aktiviteter inplanerade. Ett mål är faktiskt att försöka hålla igång arbetsglädjen och utvärdera lite bättre och försöka jobba mer med årshjul och tillgänglighet, med mera. Sedan så har vi många olika planer för att utveckla småbarnsverksamheten (den är kanske inte det vi är mest kända för men även där händer det ganska mycket). Sedan så verkar det som att utlånen ökar i år igen. Jag skulle vilja att vi höll igång just den biten.
Hur ser framtiden ut?
– Det här blir en lite personlig och ärlig reflektion. Av olika anledningar (och det behöver egentligen inte vara att vi har gjort något särskilt, vissa saker kan vara slumpen) så verkar det fungera jättebra med de äldre ungdomarna nu på bibblan. Nästa år skulle det vara roligt att sätta lite fokus på den målgruppen och jag vet att det kommer att bli succé. Kanske är det så att vi har haft turen att få så många fina och intresserade ungdomar på vårt bibliotek? Nästa år har jag bestämt att jag verkligen ska avsätta tid till att engagera mig i bokcirklar och konstigheter och faktiskt skapa några fina arbetsminnen. Den närmaste tiden för oss kommer mest troligt att vara den bästa tiden i mitt arbetsliv (baserat lite på hur kul vi har haft det i år). Det är jättekul att bli intervjuad och jag förstår att ungdomsfrågan engagerar många men jag hoppas att faktiskt bara få vara lite mer ungdomsbibliotekarie och kanske få mer tid till att göra konstiga grejer.
När jag skriver detta är jag just hemkommen från Stockholm och jag har redan fått både kramar och förslag på konstiga kulturarrangemang. Jag skulle kunna avsluta med att framtiden är oviss, fast på ett positivt sätt. Antagligen kommer vi att hitta på en massa knas i Nordmaling.