Den 25 juli fattade regeringen beslut om propositionen Stärkta skolbibliotek. Genom propositionen föreslås bland annat en ändring av skollagen så att varje elev ska ha till gång till ett skolbibliotek bemannat med en bibliotekarie med en utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap. Huvudregeln är att ett sådant bibliotek ska finnas på den egna skolenheten.

– Det är mycket glädjande att regeringen nu fattat beslut om alla elevers rätt till ett bemannat skolbibliotek, säger Silvia Ernhagen, generalsekreterare, Svensk biblioteksförening. Skolbibliotek stärker både elevers läsning och medie- och informationskunnighet. Att alla elever har rätt till ett bemannat skolbibliotek gör den svenska skolan mer likvärdig.

I samband med lagändringen får kommunerna stärkt stöd med 216 miljoner kronor under 2025 och 432 miljoner från 2026 och framåt.

– Svensk biblioteksförening ser att det är nödvändigt att de här pengarna går till skolornas huvudmän för att kunna bygga upp ny eller stärka en befintlig skolbiblioteksverksamhet, och hoppas därmed att stödet ges ut som ett riktat bidrag, säger Silvia Ernhagen.

Den beslutade propositionen aktualiserar än en gång behovet av fler platser på de biblioteks- och informationsvetenskapliga utbildningarna. Enligt en beräkning från fackförbundstidningen Magasin K saknas det 1 300 bibliotekarier för att kunna uppfylla den tilltänkta lagens krav på bemanning. Samtidigt blir ungefär 300 person färdiga bibliotekarier varje år.

– Det är lärosätenas uppgift att planera vilka utbildningar som ska finnas och hur många platser de ska ha, men när det finns ett så skrivande behov av en yrkesgrupp, som det gör med bibliotekarier, måste regeringen aktivt möjliggöra fler utbildningsplatser, säger Silvia Ernhagen.

Riksdagen förväntas fatta beslut om propositionen under hösten 2024 och lagändringarna träda i kraft 1 juli 2025.