Hur ser den norska boklagen ut och kan den bli aktuell i Sverige? Vi har pratat med Ann Berit Hulthin, generalsekreterare på Norsk biblioteksförening, inför ett kommande panelsamtal om ämnet under Bokmässan i Göteborg.

– Det ska bli trevligt att delta! Jag besökte Bokmässan förra året, och det är ju ett överväldigande evenemang med väldigt många programpunkter. Jag hoppas på att berätta mer om boklagen för er, säger Hulthin.

I Norge infördes den 1 juli 2023 en boklag som påverkar branschen på olika sätt, bland annat med en karenstid för strömmade böcker i ett år. Den nya boklagen varit särskilt viktig för att säkerställa författarnas villkor.

– Boklagens syfte är att ge läsarna bästa möjliga tillgång till ett stort urval av litteratur. Både förläggare, bokhandlare och bibliotek i Norge är uttalat eniga om lagens syfte. Lagen reglerar alla de olika aktörerna på den litterära marknaden och ska säkerställa lika möjligheter för alla. Boklagar finns i många länder, som till exempel Tyskland, Frankrike och Nederländerna, berättar Hulthin.

Boklagen reglerar även bland annat fast pris, rabatter, vinstmarginaler och leveransplikt för pappersböcker.

– Den är kanske viktigast för författare då fast pris påverkar författarens royalty. Boklagen bekräftar dessutom att bibliotek har rätt att låna ut e-böcker på samma sätt som pappersböcker, det vill säga genom ”exemplar-modellen”, säger Hulthin.

Boklagen är dock inte entydigt positiv i Norge, och har varit otydlig på vissa punkter när det gäller utlåning av digital böcker, berättar Hulthin.

– Före sommaren kom en juridisk utredning om digitala böcker som en del av boklagen. Utredningen fastslår att folkbibliotek ska kunna låna ut digitala böcker. Utlåningen ska efterlikna fysiska böcker, det vill säga att en licens lånas ut till en låntagare i taget. Utredningen säger också att man inte kan lagstadga om leveransplikt av digitala böcker till folkbibliotek. Det anser Norsk biblioteksförening är olyckligt. Vi vet inte idag vad förlagen tycker om detta, säger Hulthin.

Svensk biblioteksförening på Bokmässan

Vill du höra mer om den norska boklagen och om om den kan vara relevant i Sverige? Under Bokmässan diskuterar Norsk biblioteksförenings generalsekreterare Ann Berit Hulthin tillsammans med riksbibliotekarie Karin Grönvall ämnet under ledning av Karin Martinsson Stattin, Svensk biblioteksförening.

Programpunkten ”Den norska boklagen – något för Sverige?” är en av hela 37 programpunkter på Biblioteksscenen som i år arrangeras av föreningen tillsammans med Kulturförvaltningen Västra Götalandsregionen och Kungliga biblioteket på Biblioteksscenen på Bokmässan den 26–27 september.

Till programmet