Svensk biblioteksförenings barnrättsutmärkelse Elefanten tilldelas Karlskoga bibliotek. De får priset bland annat för sitt jobb med att erbjuda lånekort utan vuxnas underskrift eller insyn.

Anna Blank Åberg, bibliotekarie och Emma Elofsson, verksamhetssamordnare och barnrättsombud, båda på Karlskoga bibliotek, berättar om arbetet med satsningen.

– Det känns fint att Karlskoga bibliotek uppmärksammas och roligt om vårt arbete har betydelse och kan inspirera andra bibliotek. Nu har vi lagt en grund för de ungas tillgång till biblioteket och nu fortsätter arbetet med att möta de unga och öka deras delaktighet i biblioteksverksamheten. Vi har arbetat medvetet med demokratiska värden utifrån bland annat bibliotekslagen och barnkonventionen, det känns roligt och väldigt ärofullt att det uppmärksammas, säger Blank Åberg och Elofsson.

Juryns skriver bland annat i sin motivering: ”Genom att erbjuda lånekort utan vuxnas underskrift eller insyn tar Karlskoga bibliotek engagerat och på allvar ställning för barnen som rättighetsbärare med rätt till privatliv, information och att fritt delta i kulturlivet.” Kan ni berätta lite om ert arbete?
– I Karlskoga kan unga från 13 år själva skaffa bibliotekskort även om prövningens rekommendation var från 15 år. 13 år utifrån mognadsbedömning och lagstiftning såsom GDPR. Eftersom det finns unga som inte har legitimation har vi helt tagit bort legitimationskrav för unga 13–17 år. Vi ser det som en del i vårt långsiktiga och strategiska arbete utifrån tillit inom och tillgängliggörande av biblioteksverksamhet. Det är en del av vårt demokratifrämjande arbete. Vi hade länge tänkt att unga själva skulle kunna skaffa bibliotekskort men inte tagit oss förbi det vi såg som svårigheter, lagstiftning och praxis. Så när det inom Region Örebro län gjordes en prövning och analys av barnets rätt till ett eget bibliotekskort, som visade att det var möjligt med den lagstiftning som finns, fick vi förutsättningar för genomförandet. Ytterligare en förutsättning för genomförande var att Karlskoga bibliotek är ett avgiftsfritt bibliotek. Varken påminnelseavgifter, förseningsavgifter eller ersättningsavgifter tas ut. Vi har arbetat om våra användarvillkor så att de ska bli enklare att förstå. Villkor och avtal finns fysiskt i biblioteksrummet och digitalt på bibliotekets webbplats så att de unga på eget initiativ kan ansöka om bibliotekskort. Vi har också låtit ta fram användarvillkor på lättläst svenska.

Varför är det viktigt att erbjuda lånekort till barn utan vuxnas underskrift?
– Det är av flera anledningar. Dels för att barn har rätt att ta del av kultur, information, yttrandefrihet, åsiktsfrihet och dels för att barn har rätt till integritet. Rättigheter som finns stadgade bland annat i regeringsformen, barnkonventionen och bibliotekslagen. Men det handlar också om barns möjlighet till egenmakt, självbestämmande och självständighet.

Vad är det viktigaste i ert arbete?
– Viktigast i vårt arbete är att tillgängliggöra kvalitativ och relevant biblioteksverksamhet för alla. I mötet med unga är det särskilt viktigt att vi, bibliotekspersonalen, alltid ser det enskilda barnet och det barnets bästa.

Hur ser framtiden ut?
– Vi kommer att fortsätta arbeta för ungas rätt till kunskap, kultur, bildning och litteratur. Vi vet att biblioteksrummets utformning har betydelse för när och hur biblioteket används. Vi ser bland annat att det finns behov av en skön och välkomnande miljö med trygga platser och närvarande vuxna. Så vi har påbörjat arbete med biblioteksrummet, att med de förutsättningar som finns omgestalta miljön och upplevelsen av platsen.

Juryns motivering:
”Barnrättsutmärkelsen Elefanten år 2024 tilldelas Karlskoga bibliotek för att de på ett förtjänstfullt sätt implementerat de rekommendationer som ges i rapporten Prövning och analys av barnets bästa när det gäller tillgång till eget lånekort. Genom att erbjuda lånekort utan vuxnas underskrift eller insyn tar Karlskoga bibliotek engagerat och på allvar ställning för barnen som rättighetsbärare med rätt till privatliv, information och att fritt delta i kulturlivet. Karlskoga bibliotek är därmed en stark inspirationskälla för andra svenska bibliotek för att tillgängliggöra läsandets värld för barn och att implementera FN:s konvention om barnets rättigheter.”

Foto: Anna-Lena Elg.