I årets första nummer av Biblioteksbladet, som också kallas Numret om det ofria ordet, har BBL besökt Florida som har blivit nav för den kristna konservativa högerns försök att rensa ut oönskade böcker från bibliotek, skolor och universitet.

Journalisten Martin Gelin har skrivit det här numrets huvudreportage där han beskriver hur man i USA kastar ut litteratur från bland annat bibliotek. Han beskriver hur bokförbuden återvänt till landet och att Floridas konservativa guvernör Ron DeSantis genomfört en rad lagar som kan leda till att tusentals böcker förbjuds från skolor och bibliotek i delstaten.

Biblioteksbladet har gjort en undersökning som visar att politiska krafter som lägger sig i bibliotekens verksamhet är ännu sällsynta i Sverige men att det ändå finns en oro. I samband med den här undersökningen har chefredaktören Thord Eriksson intervjuat Parvin Ardalan och Theodor Kallifatides.

Journalisten Lisa Bjurwald skriver ett reportage om att åsiktsförtryck och censur finns i Sverige. Hon har intervjuat flera personer som har på ett eller annat sätt blivit utfrysta och berättar om cancelkulturen.

Här kan du läsa numret som e-tidning (pdf)