Nu kan du läsa Biblioteksbladet nr 01/2020 både som papperstidning och på nätet.

Årets första tema heter ”När pengarna försvinner” och handlar bland annat om att Biblioteksbladet har genomfört en undersökning där det visar sig att drygt tre av tio folkbibliotek har fått sina budgetar krympta under det här året. Ett av reportagen behandlar att Surahammars kommun drar ner på sin biblioteksverksamhet på omkring 20 procent. En miljon kronor ska sparas in och sex tjänster ska bli fyra.

Från ett helt annat perspektiv på samma tema tar vi oss till Helsingfors nya centralbibliotek Ode, som invigdes i december 2018 och utsågs av IFLA till världens bästa nya bibliotek sommaren 2019. Där har man med hjälp av AI och arbetsmetoder inspirerade från start up-världen lyckats frigöra personalresurser från olika bibliotek runt om i staden och ändå lyckats inviga det stora nya centrumbiblioteket, med mer personalfokus på bibliotekets många besökare och olika evenemang som Ode anordnar.

På föreningens egna sidor (sida 40–47) kan du läsa mer om ett av våra nya expertnätverk med fokus på kommunikation. Nätverket har startats av Evelina Mibesjö och Emelie Lundqvist som båda jobbar heltid som kommunikatörer på sina respektive bibliotek. Nätverket har startats av dem för att bland annat möjliggöra erfarenhetsutbyte och effektiviserad kommunikation.

Vi får även i en intervju lära känna vår medlem Tareq Al Feel som arbetar som skolbibliotekarie på Nils Fredriksson Utbildning i Svedala.

Här kan du läsa Biblioteksbladet nr 01/2020 som e-tidning (öppnas i nytt fönster)

Vad skulle du vilja läsa mer om i tidningen?
Kontakta chefredaktör Thord Eriksson, thord@a4.se