Vi på Svensk biblioteksförening har många fantastiska medlemmar. Den här månaden vill vi uppmärksamma Astrid Evasdotter Smith som är bibliotekarie på Tranemo bibliotek.

Evasdotter Smith jobbar främst med katalog och system, ”makerspace” och digital delaktighet. Hon har också en del läsfrämjande och program för vuxna i sin tjänst.

– Jag får göra mycket kul, som program med tv-spel, 3D-printer och Virtual Reality, VR. Något av det roligaste och mest givande jag gjort var att podda, vilket vi gjorde under pandemin. Om man vill lyssna på podden, heter den ”Tranan och boken”, säger hon.

Evasdotter Smitt har arbetat som bibliotekarie i 20 år, och har varit enskild eller institutionell medlem under i princip hela den tiden.

Varför valde du att bli medlem i Svensk biblioteksförening?
– Jag gick med i föreningen för att bygga nätverk. Ungefär hälften av mitt yrkesliv arbetade jag som musikbibliotekarie. Där finns det en egen förening, Svenska musikbiblioteksföreningen. Men jag behöll ändå kopplingen till Svensk biblioteksförening, mycket för att få information via tidningen och konferenser. Jag fick också ett resestipendium för att åka till Sydney år 2007.

Vad är den viktigaste frågan på ditt jobb just nu?
– Vi har extra fokus på kompetensutveckling på det digitala området. Strax före sommaren var vi på studiebesök på Tekniska museet och Kulturhuset i Stockholm, tack vara Stärkta bibliotek-pengar. Vi håller också på med katalogstäd inför gemensam katalog med våra närliggande bibliotek.

Vad gör du på fritiden?
– På fritiden är jag med familjen, läser eller arbetar med textilt hantverk.