Liv Olofsson Lundström är ny jurymedlem för Bengt Hjelmqvists pris, som delas ut sedan 1964 för att belöna framstående insatser på folkbiblioteksområdet.
– Det känns jättekul! Att biblioteken är till för alla är en fråga som är viktig för mig och det ska bli intressant att tillsammans med den övriga juryn få ta del av de insatser som görs på våra folkbibliotek runt om i Sverige. Det finns en kreativitet och utvecklingslust bland många bibliotekarier som är väldigt inspirerande.
Vad är viktigast för dig när du ska utse en vinnare?
– Nu har vi inte haft något möte med juryn än, men jag tycker det är viktigt med tillgänglighet och inkludering, så det är nog aspekter som jag kommer att titta lite extra på.
Vad kommer du att tillföra som jurymedlem?
– Det är nog just tillgänglighetsperspektivet, att biblioteken inte bara ska vara till för alla utan också få alla att känna sig välkomna och uppleva att biblioteket är en plats som tillhör dem. Jag har lång erfarenhet av att arbeta på ett bibliotek i en mindre kommun och tänker att jag bra på att se det som görs i mindre kommuner med begränsade ekonomiska medel. Men, vi får se när vi haft vårt första möte vad som egentligen är min USP i förhållande till de andra!
Vilken är din favoritbok eller författarskap?
– Oj, det tycker jag är en jättesvår fråga. Jag är imponerad av Mats Jonssons senaste bok, ”När vi var samer”, och tycker om många av hans självbiografiska serier. Jag är generellt förtjust i verklighetsnära, lite skitig, feel-bad litteratur av olika slag så som Jana Kippo-sviten av Karin Smirnoff och ”Shuggie Bain” av Douglas Stuart. Förra sommaren upptäckte jag deckar-genren på allvar och läser också med stor behållning författare som Camilla Grebe och Tove Alsterdal.
Foto: Jörgen Gånvall.