Piteå stadsbibliotek satsar på historia för barn och unga genom såväl konst- och skrivprojekt som historiska bokprat.

Vi har pratat med Stina Ingvarsson och Åsa Wilén, bibliotekarier på Piteå stadsbibliotek, institutionell medlem i Svensk biblioteksförening, som har genomfört projekten.

– SVT:s satsning på Sveriges historia har varit perfekt att fånga upp och arbeta med på många olika sätt. Att läsa berättelser är en bra ingång till att få en större förståelse för olika tider, säger Ingvarsson.

Ni arrangerar ett konst- och skrivprojekt,”Vad blir jag känd för när jag blir stor?”, riktat till elever i årskurs 4. Kan du berätta lite om projektet?
– Norrbottensteatern sätter upp föreställningen ”Godnattsagor för rebelltjejer” 2024. Denna föreställning kommer bland annat att visas i Piteå för inbjudna klasser. Då vi fick höra detta ville vi göra något mer än att bara låta eleverna komma och ta del av föreställningen. Eftersom illustrationerna i boken är så fantastiska föddes idéen att samarbeta med kommunens konstpedagog Jens Pettersson. Under hösten har bibliotekspersonalen i Piteå haft en skrivarworkshop med författaren Lina Stoltz. Detta blev ett perfekt tillfälle att få användning för det vi lärt oss av Lina, svarar Ingvarsson.

Eftersom de redan gjorde mycket för övriga årskurser tyckte de att det passade bra att rikta in sig på just årskurs 4 med projektet.

– Vi har träffat totalt fyra klasser, två gånger var. Vid det första tillfället gjorde vi skrivövningar tillsammans. Vi berättade om boken och läste upp en av berättelserna. Klassen fick också ett eget exemplar av boken. Till nästa träff fick de i uppgift att fundera över vad de skulle vilja bli kända för när de blev stora. Nästa lektion fick de ytterligare instruktioner och skrivtips innan det var dags att påbörja skrivandet. Jens har i sin tur inspirerat eleverna runt deras självporträtt som skulle illustrera texten, säger Ingvarsson.

Reaktionerna på projektet har varit väldigt positiva både från pedagoger och elever.

– Skrivövningarna var omtyckta. Det kändes väldigt roligt att få träffa barn och omsätta det vi lärt oss av Lina i praktiken. Elevernas texter och självporträtt kommer att ställas ut på biblioteket i samband med föreställningen. Förutom den historiska kopplingen som boken och föreställningen ger, så ville vi med projektet lyfta elevernas självkänsla och få dem att vidga sina drömmar, säger Ingvarsson.

Bild från Åsa Wilén och Morgan Stenbergs bokprat.

Ni samarbetar med Piteå museum genom historiska bokprat. Hur ser det samarbetet ut?
– Tillsammans med Morgan Stenberg som arbetar på Piteå museum har vi spelat in en bokpratsfilm. Vi presenterar fem olika böcker med historiskt tema och Morgan knyter ihop det med en historisk händelse eller plats från Piteå. Med den här filmen vill vi förstås inspirera till läsning av riktigt bra böcker och ge eleverna intressanta fakta om sin stad och sådant som har hänt här genom tiderna, svarar hon.

Filmen skickas ut till alla mellanstadieklasser i Piteå efter sportlovet vecka 10. Här kan du se ”bokpratsfilmen”.

Förutom bokprat och skriv- och konstprojekt uppmuntras barn mellan 8–14 också att delta i Historiska läsresan 2024 – en läsutmaning med inspiration från serien Historien om Sverige med Farah: Historiska läsresan. Läsutmaningen skapades av Eksjö stadsbibliotek och utmaningen går ut på att läsa en valfri bok från varje tidsepok och titta på respektive avsnitt av serien. Därefter kan man skriva några rader i materialet och få chansen att vinna ett bokpris.

Har ni några tips till andra bibliotek som vill anordna något i samband med serien, särskilt för barn och unga?
– Omvärldsbevakning. Om man har svårt att komma på egna idéer, var inte rädd för att kolla vad andra har gjort. Antingen kan man skruva på någon annans idé, eller göra som vi gjorde med ”Den historiska läsresan”, kontakta det bibliotek som kommit på aktiviteten och fråga om man får använda den. När man får en liten skjuts i någon riktning är det ofta lättare att spåna vidare och hitta på nya, egna saker. Vi har omarbetat ”Den historiska läsresan” så att den passar på vårt bibliotek. Denna har sedan varit perfekt att använda vid bokprat för klasser. Ett ytterligare tips är att nyttja sina nätverk för att bolla idéer. Man kan känna sig ganska ensam på ett litet bibliotek, ta då kontakt med andra i din kommun eller region och ha ett gemensamt brainstorming-möte, säger Ingvarsson.

Piteå stadsbibliotek anordnar även flera evenemang i anslutning till Historien om Sverige riktat till vuxna. Se mer om det i vårt kalendarium.

Fotograf: Kerstin Tufvesson.