Svensk biblioteksförenings kansli har beslutat att fördela 2024 års utvecklingsstöd till fyra projekt.
Västerås stadsbibliotek för projektet Boksnack! Projektet handlar om familjehemsplacerade barn, hembesök och bokgåvor. I projektet planerar stadsbiblioteket att göra återkommande hembesök hos ett antal familjehemsplacerade barn och ge dem bokgåvor, samt bjuda in familjehemmen till deras närmaste bibliotek. Projektet riktar sig mot barn i skolåldern, från ungefär 7 år och upp till högstadiet. De deltagande barnen behöver ha knäckt läskoden. Projektet kommer att förankras i ett regionsamarbete mellan Västerås stadsbibliotek, de lokala biblioteken i länet samt familjehemsteamet/socialförvaltningen med syfte att skapa ett stabilt och positivt sammanhang för familjehemmen.
Malmö universitetsbibliotek för projektet MAU-labb: AI-driven forskningsinfrastruktur vid Malmö universitetsbibliotek. Med medel från Svensk biblioteksförening vill de utöka sin service genom att erbjuda forskare och doktorander vid lärosätet tillgång till en lokal AI-forskningsinfrastruktur med ett lokalt AI-labb för träning av språkmodeller. Att sätta upp träning av stora språkmodeller (Large Language Models – LLM) i ett lokalt AI-labb innebär flera steg som sträcker sig från hårdvaruinstallation och mjukvaruuppsättning till datainsamling, modellträning, utvärdering och tillgängliggörande av tränade modeller för användare. Tillämpningar av denna träning kan exempelvis användas vid text eller datautvinning, som vid urval av studier i en systematisk litteraturöversikt, för att sålla ut genombrottsforskning, förbättra klassificering av publikationer ämnesmässigt eller tagga stora mängder forskningsdata.
Kungliga Konsthögskolan för projektet Profilera och lyfta fram genren ”Artist’s Book” i biblioteksverksamhet. Just nu pågår en genomgripande renovering av Kungliga Konsthögskolans lokaler som bland annat innebär att ett nytt bibliotek planeras. En viktig del i utvecklingsarbetet är att delvis lyfta frågan om bibliotekets centrala plats och funktion som stöd för undervisning och verksamhet, men också att profilera biblioteket genom att fokusera på Artist’s Book som fenomen i betydelse av litterär genre och konstform. Med medel från Svensk biblioteksförening kommer de att bygga upp en samling av Artist’s Book och även ha föredrag, event och utställningar i det nya biblioteket så att de kan nå ut till en bredare publik samt öka intresse och förståelse för genren.
Härnösands bibliotek för projektet BIBLIOBOT – ett HÖR-samarbete. Härnösands och Örnsköldsviks bibliotek ska tillsammans med Regionbibliotek Västernorrland testa två olika AI-verktyg, ASK och INTRIC, för att ta fram en fungerande chattjänst kopplad till bibliotekens webb och katalog. De vill också försöka koppla chattjänsten till den regionala e-litteraturplattformen. De vill jämföra de två varianterna av chattjänster och deras funktionalitet kommer att utforskas med stöd i tjänstedesign som metod och genom informanter/testpersoner i ett brett åldersspann.
Foto: Jorge Franganillo från Pixabay.