Under Dyslexiveckan, 3–9 oktober, samverkar Svensk biblioteksförening med bland andra Dyslexiförbundet. Årets tema är ”Allas rätt till läsning”. Alla typer av bibliotek är varmt välkomna att rapportera in evenemang som planeras under veckan.

Det kan gälla allt från små till större evenemang, tillsammans med dyslexirörelsen lokalt eller med studieförbund. Här hittar du information och formulär för att rapportera evenemang. På hemsidan kommer det också att finnas gratis material att ladda ner.

– Biblioteken är centrala för allas rätt till läsning. Jag hoppas att många bibliotek tar tillfället i akt och puffar för all typ av text, till exempel lättläst och talböcker. Det gäller ju alla åldrar och är därför aktuellt för såväl högskolebibliotek, och skolbibliotek som folkbibliotek. Ju fler som rapporterar in arrangemang desto tydligare syns bibliotekens centrala roll, säger Jenny Nilsson, utredare med ansvar för tillgänglighetsfrågor på Svensk biblioteksförenings kansli.

Foto: Ester Hedberg

Helene Kindstedt, kanslichef för Dyslexiförbundet och rådgivare på Skrivknuten, hoppas på en härligt intensiv vecka.

– Vi hoppas på många aktiviteter på lokal- och riksnivå under veckan. Vi planerar för en vecka full av webbinarier, panelsamtal och aktiviteter som både går att delta i fysiskt och digitalt. Vår förhoppning är att vi kan sprida läsglädje och kunskap om läs- och skrivsvårigheter, säger Helene Kindstedt.

Kindstedt menar att årets tema kan tolkas på olika sätt, men att det i grunden handlar om allas rätt till att läsa på sitt sätt.

– Alla barns rätt till att få tidiga och adekvata insatser när läsningen inte kommer igång i förskoleklass-lågstadieklass. Temat kan tolkas som alla barns rätt att få alla förutsättningar att lära sig läsa och skriva. Temat kan också betyda allas rätt att få läsa och tillgodogöra sig en text, en bok, information på det sätt hen gör det bäst, säger hon.

Foto: Ylva Bjelle

Inger Rålenius, som själv är dyslektiker, säger att årets tema är viktigt på grund av att många fortfarande inte tycker att det är ”fin läsning” om man inte läser pappersbok. Rålenius är i dag pensionerad men har jobbat med dessa frågor i över 20 år. Hon är före detta rådgivare i Skrivknuten och sitter med i förbundsstyrelsen.

– Årets tema handlar om att man måste få läsa på det sätt man trivs med. Vissa läser med öronen, andra med skärm. Ibland stöter jag på folk som säger att läsa med öronen inte är fin läsning. Med årets tema vill vi visa att man kan ta till sig kunskap och litteratur på vilket sätt som helst, säger Rålenius.