AI-kommissionens “Färdplan för Sverige” uppmärksammar folkbibliotekens roll i att stärka befolkningens AI-kunskap, men missar både MIK-frågorna och forskningsbiblioteken.
Den 26 november släppte den av regeringen tillsatta AI-kommissionen en “Färdplan för Sverige”. Det är en omfattande plan för utvecklingen av AI i Sverige. Den lyfter allt från behovet av energiförsörjning till avsaknaden av politiskt ledarskap för AI-frågor i Sverige.
Folkbiblioteken lyfts särskilt och föreslås få 100 miljoner om året mellan 2025 och 2029 för att stärka sitt uppdrag med “att främja användningen av informationsteknik för kunskapsinhämtning och lärande” för att allmänheten kostnadsfritt ska kunna prova på och använda AI-verktyg. Det är även positivt att folkbildningens institutioner – studieförbund och folkhögskolor – ses som viktiga i att befolkningen ska bli AI-kunniga.
– Kommissionen gör helt rätt som föreslår att folkbiblioteken ska bli navet i AI-folkbildningen, vilket förhoppningsvis sker i nära samarbete med studieförbund. Men vi ser ett behov av kompetensutveckling inom biblioteksväsende för att kunna stötta befolkningen i stort, men även elever, studenter och forskare, säger Silvia Ernhagen, generalsekreterare, Svensk biblioteksförening.
AI-utvecklingen kräver en ökad satsning på medie- och informationskunnighet, vilket AI-kommissionen har missat. Den nämner bara att allmänheten ska ”prova på och använda AI-verktyg. Färdplanen innehåller även förslag på stora satsningar på högre utbildning och forskning. Tyvärr saknas helt de för området oumbärliga lärosätes- och forskningsbiblioteken i förslagen.
– Bibliotekarier på lärosäten och forskningsinstitutioner är experter på att hitta och sortera data. De stöttar och undervisar dagligen studenter och forskare i frågor som rör AI, i allt från upphovsrätt till källkritik, säger Ernhagen.
De satsningar på AI som riktas till universitet och högskolor måste inkludera bibliotekarier, även utbildningsinsatser. Svensk biblioteksförening ser fram emot att AI-kommissionens färdplan blir till reella förslag från regeringen och att företrädare för biblioteken bjuds in till en dialog om hur de kan bistå i framtagningen av dessa.