Forskningsprogrammet MISTRA Environmental Communication (M-EC) utmanar gamla synsätt och utforskar nya vägar för miljökommunikation. M-EC syftar till att utforma nya sätt att förstå och göra miljökommunikation i Sverige och internationellt och har nu beviljats fyraårig förlängning med totalt 54 miljoner i forskningsmedel.
– Vi behöver omdefiniera vad miljökommunikation verkligen innebär. Det handlar inte bara om att sprida information, utan också om hur olika aktörer och deras perspektiv formas i möten och dialoger, säger Ossian Hall, som representerar Svensk biblioteksförening inom forskningsprogrammet MISTRA.
Hall fungerar som en viktig kontaktperson mellan forskare och bibliotek, och betonar bibliotekens unika roll i att sprida kunskap och skapa mötesplatser för hållbarhet. M-EC lyfter fram bibliotekens potential att agera som plattformar för kunskapsutbyte och partnerskap med forskare och samhällsaktörer i arbetet mot en hållbar framtid.
Bibliotekens demokratiska uppdrag är viktigare än någonsin
Programmet pekar på att hållbarhet är ett komplext och omtvistat begrepp, och att både individuella och strukturella förändringar behövs för att bemöta miljöutmaningarna. Svensk biblioteksförening ser M-EC som en möjlighet att visa bibliotekens betydelse som kunskapsnav och förändringsdrivare i samhället.
– Biblioteken kan bidra till miljökommunikationen genom allt från föreläsningar och dialogmöten till praktiska initiativ som klädbyten och odlingstips. Genom att skapa utrymme för samtal kan vi engagera människor i hållbarhetsfrågor och stärka deras delaktighet i den gröna omställningen, säger Hall.
Passivitet hotar bibliotekens miljöroll
Hall varnar för en alltför självgod inställning till bibliotekens redan positiva miljöpåverkan. Trots att biblioteken länge har varit ett exempel på cirkulär ekonomi, måste de fortsätta utvecklas och möta dagens krav på djupare diskussioner och hållbara lösningar.
– Vi kan inte nöja oss med att lyfta fram historiska meriter. Vi måste utveckla bibliotekens roll i hållbarhetsarbetet, inspirerade av goda exempel från våra nordiska grannar, säger Hall.
På förmiddagen före konferensen Mötesplats Profession och Forskning kommer M-EC arrangera ett panelsamtal för att diskutera bibliotekens roll i den hållbara omställningen. Hall, som också arbetar med ett nordiskt hållbarhetssamarbete inom bibliotekssektorn, ser stora möjligheter för svenska bibliotek att ta en ledande position.
– Biblioteken är centrala samhällsinstitutioner med en unik möjlighet att påverka och engagera. Nu är det dags att vi tar tillvara på den potentialen fullt ut, avslutar Hall.