Den 5–6 februari arrangerade Svensk biblioteksförening ett möte med de nordiska biblioteksföreningarna. Läs Silvia Ernhagens, föreningens generalsekreterare, kommentar kring mötet.

När de nordiska biblioteksföreningarna möttes blev det tydligt att vi delar utmaningen att biblioteken i Norden får en allt sämre ekonomi. Det leder till besparingar, ibland nedläggningar, samtidigt som läsförmågan sjunker hos den unga befolkningen. Det som vi påpekat under flera år, att det inte går att skära i bibliotekens budgeter utan konsekvenser, är en verklighet som alltså även våra grannar lever med. Det är en sorglig utveckling, men jag är tacksam över att ha dessa nordiska kollegor att diskutera med för att hitta lösningar och möjliga sätt att vända de negativa trenderna.

Vårt möte gav oss också möjlighet att diskutera utvecklingen som är på gång inom IFLA och den omstöpning av WLIC-modellen som ska göras där vi bland annat vill se tydliga skrivningar om att det är IFLA och ingen annan som äger innehållet i konferensen. Vi hade också Sharon Memis, generalsekreterare för IFLA, med en stund under mötet vilket gav oss en inblick i arbetet med att bli en mer transparent organisation, och vi kände oss försiktigt positiva till förändringen som är på gång.

Precis som på många andra möten nuförtiden hade vi en stund att fördjupa oss i generativ artificiell intelligens, AI, och lyssnade till professor Olof Sundins tankar om hur utvecklingen kommer att påverka biblioteken. Vill du fördjupa dig i detta så finns det bra med material om AI i Biblioteksbladet.

I år är Sverige ordförande för Nordiska ministerrådet och vi hoppas såklart att våra ministrar ska hålla biblioteksfrågorna högt på agendan. Vi kommer att arbeta för det genom olika initiativ, förhoppningsvis tillsammans med våra nordiska kollegor. För hur vi än vrider och vänder på det så är bibliotekens roll och uppdrag för demokratin, åsiktsfrihet och läsfrämjande viktigare än någonsin. Att biblioteken dessutom har en roll i totalförsvaret innebär ytterligare ansvar som vi hoppas ska konkretiseras framöver av oss själva, men också i samarbete med andra aktörer.

Nu har vi ett antal uppgifter som vi ska genomföra tillsammans och jag hoppas att det är både fortsättningen och början på ett nordiskt samarbete som ska ge effekt på alla länders biblioteksväsenden. Inte minst för att få lugn och ro, och möjlighet att genomföra det biblioteken ska göra utan att oroa sig för ekonomin.

Foto: Bild från nordiska mötet i Stockholm 2024.